ABD'de tutuklanan Reza Zarrab'ın 2 Haziran'da görülecek kefalet duruşması öncesinde, avukatı Brafman mahkemeye 58 sayfadan oluşan bir ek dosya sundu. Zarrab'ın avukatı, ek savunmasında davayı "paralele" bağladı.

Zarrab'ı tutuklanan Savcı Preet Bharara'nın mahkemeye sunduğu yaklaşık 200 sayfalık kefaletle salıverimeye red dosyasında yer alan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk iddianamesine, TBMM'de dört bakan hakkında oluşturulan soruşturma komisyonunun raporuyla yanıt veren avukat Brafman, eklerde ise, paralel yapının devleti ele geçirdiğine ilişkin Türkiye'de yayınlanmış köşe yazıları ve röportajları da İngilizceye çevirerek, "kanıt" olarak sundu.

Başlıksız-5

Avukat Brafman, Zarrab'ın tutuksuz yargılanması halinde "Kaçabileceği" ve Türkiye'de yargılanmaktan rüşvet vererek kurtulabileceği iddialarına karşılık ise, şu ilginç çıkışı yaptı; "Zarrab, Türkiye'deki tüm yargı sistemine de rüşvet verse, bu durum, bu mahkemenin konusu olamaz..."

17 ARALIK'I KAPATAN SAVCI AYDINER DE ZARRAB'IN SAVUNMA DOSYASINDA

Zarrab'ın avukatı dosyasına, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmalarını kapatan Türkiye'de kapatan savcı Ekrem Aydıner'den de ismiyle bahsederek, Aydıner'in soruştumalar konusunda verdiği takipsiz kararlarından alıntılar kullandı.

"RÜŞVET İDDİALARI ASILSIZ"

Savcı Bharara'nın Zarrab'ın Türkiye'deki yetkililere rüşvet verdiği iddialarının da "asılsız" olduğunu iddia eden avukat Brafman, "Bharara'nın iddiaları imzasız bir polis raporuna dayanıyor" denildi. 17 Aralık iddianamesinde yer alanların "dedikodudan ibaret olduğunu" da savunan Brafman, ayrıca sözkonusu iddiaların daha sonra mahkemelerce "geçersiz sayıldığını" ve Zarrab'ın Türkiye'de "rüşvet vermekten yargılanmadığını" da ifade etti.

ZARRAB "YALAN SÖYLEMEMİŞ; İNGİLİZCESİ KÖTÜYMUŞ"

Savcı Bharara'nın dosyasında yer alan, Reza Zarrab'ın tutuklanmasının ardından ilk sorgularında yaptığı yalan beyanlara da değinen avukat Brafman, Zarrab'ın "aslında yalan söylemediğini, ancak İngilizcesi kötü olduğu için soruları yanlış yanıtladığını" iddia etti. Avukat Brafman, Zarrab sorgulanırken yanında "tercüman olmadığından" bu durumun ortaya çıktığını iddia etti.

"ABD BANKALARIYLA DOĞRUDAN TEMASI OLMADI. TERÖRİST DE DEĞİL"

Zarrab'ın avukatı dilekçesinde, müvekkilinin Savcı Bharara'nın dolandırıldıklarını iddia ettiği amerikan bankaları ile "doğrudan herhangi bir işlemi ya da teması olmadığını" ifade etti. Avukat Brafman, Savcı'nın iddialarının aksine, "Zarrab terörist de değildir" ifadesini kullandı.

İŞTE ZARRAB'IN AVUKATININ KARŞI İDDİALARI

Zarrab'ın Avukatı Brafman, 58 sayfalık dosyasında, Savcı Bharara'nın tezlerine şu iddialarla karşılık verdi;

* "Savcı Bharara'nın dosyasındaki iddialar tek taraflı, eksik ve hukuka uygun değil".
* "Zarrab'ın sorguları İngilizce yapıldı ve yanında tercüman yoktu. Zarrab niçin ifade verdiğini anlamamıştı. Dolayısıyla Savcılık makamının, "Zarrab sorguda yalan söyledi" iddiaları gerçeği yansıtmıyor. O ifadeler, uygun şekilde alınmadığı için geçersiz sayılmalıdır.
* Zarrab 32 yaşında başarılı bir işadamı. Kaçmamamak, aksine adını temize çıkarmak için çok büyük nedenleri var.
* Zarrab Amerikan vatandaşı değil. Ayrıca isnat edilen suçlar, ABD'de işlenmemiş .Dolayısıyla Savcı yetkisiz.
* "Zarrab, yanında eşi ve küçük çocuğuyla birlikte Disney World'e gitmek üzere ABD'ye geldi. Yanında getirdiği 100 bin dolar nakit de
* Zarrab Farsça konuşabiliyor, anlıyor ancak yazamıyor. dolayısıyla Savcı Bharara'nın iddianameye de koyduğu emailde yer alan, İran Dini Lideri Hamaney'e yazılmış olan Farsça mektubu kendisinin yazmış olması mümkün değğil
* Savcı Bharara'nın kanıt olarak koyduğu 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk iddianamesi, "imzasız bir polis raporundan" ibaret. Metin İngilizceden Türkçeye kötü tercüme edilmiş. bu nedenle geçersiz sayılmalı.
* Zarrab Türkiye'de rüşvetten yargılanmadı. "dedikodular" içeren o imzasız polis raporu da mahkeme tarafından geçersiz sayıldı. Türk yargı sisteminin bu kararına saygı duymak lazım.
* TBMM'de adı geçen dört bakanla ilgili kurulan komisyon da raporunu yazdı, o bakanlar aklandı.
* Savcı Bharara'nın kaçma şüphesi olduğu ve bu nedenle kefaletle serbest bırakılmamasına ilişkin iddialarında yer verdiği dava örnekleri Zarrab'a uymamaktadır.
*. Savcı Bharara'nın Zarrab'ı çok uzun bir hapis cezasının beklediği bu nedenle de tutuklu yargılanması gerektiği iddiasının aksine, istenen cezaların hukuki altyapısı yok.
* Savcı Bharara'nın dosyasında adı geçen, Zarrab'ın rüşvet vererek görevden aldırdığını iddia ettiği Polis Müdürü Orhan İnce aslında Zarrab'a şantaj yapıyordu.

VE "KANITLAR"

AVukat Brafman, tıpkı Savcı Bharara'nın yaptığı gibi, dilekçesinin ekinde kanıtlara da yer verdi.

Brafman'ın kanıtları şöyle sıralandı

KANIT 1- TBMM'de dört bakan hakkındaki Soruşturma Komisyonu'nun raporu

KANIT 2- Gazeteci Mustafa Akyol'un Polis Müdürü Hanefi Avcı ile yaptığı röportajın metni- Nedim Şener'in Tülin Daloğlu'na verdiği ve Al Monitor'da yayınlanan cemaat konusundaki röportajın metni

KANIT 3- Osman Can'ın "Türkiye demokrasisini Gülenistlere karşı korumalı" başlıklı gazetede yayınlanan makalesi

KANIT 4- Bloomberg'de yayınlanan Zarrab davasına ilişkin makale