AKP iktidarı süresince eğitimle ilgili öyle değişiklikler yapıldı, sistemle oynandı ki bir türlü sorunlar çözülemiyor. Sistem adeta yaz boz tahtasına döndü.


Murat AYDIN / SÖZCÜ

Türkiye'de eğitim sistemi ne zaman normalleşecek, ne zaman öğrenciler ve veliler ne yaptığını, ne yapacağını, gelecekle ilgili planlarını düzenli bir şekilde ortaya koyabilecekler.
Bunun için eğitim sisteminin baştan sona yenilenmesi ve herkesin önünü görüp, yürüyebilmesi gerekiyor.

Şimdi kalkmış, her şey düzeltilmiş gibi, Milli Eğitim Bakanı, kadrolarına talimatlar veriyor, derslerin azaltılması ve kitaplardaki bilgilerin de ona göre düzenlenmesi için...

Evet bu anlamda çok yapılacak işler var. AKP iktidarı süresince eğitimle ilgili öyle değişiklikler yapıldı, sistemle oynandı ki bir türlü sorunlar çözülemiyor. Sistem adeta yaz boz tahtasına döndü.

Şimdi de müfredatın basitleştirilmesinden söz ediliyor. Müfredatta ağır olan ne de basitleştiriyorsun? Müfredatı böyle basitleştirme çabaları yerine, iyi bir planlama ile gençleri gelecekte yapmak istedikleri meslek seçimi konusunda yetiştirip, herkesin başarılı olabileceği işleri öğrenip yapabileceği bir eğitim sistemi üzerinde dursak.

Bu sistemi basitleştirmede özellikle orta ve lise eğitiminde ders kitaplarının yenilenmesinin gündemde olduğu sızan bilgiler içerisinde...

Bu değişimlerde, inşallah Türkiye Cumhuriyeti'nin değerleriyle ilgili bilgiler silinmez Tarih kitaplarından...

Evet, anlaşılan o ki kitaplardan birçokşey silenecek ve müfredat kolaylaşacak.
Yapsınlar görelim...

**** ***** ***** *****

Ders yılının sonuna doğru yaklaşırken, önümüzde önemli sınavlar var. Bu ayın sonunda 1 milyondan fazla 8. sınıf öğrencisi liseli olmak için ikinci dönem TEOG sınavlarına girecek. Sonra sırada LYS sınavları var. Bir taraftan üniversite girişi, bir taraftan orta öğretim ve lise...

Okullarda kayıtlar ise şimdiden başladı devam ediyor. Özellikle özel okullar, kontenjanlarını şimdiden doldurmak için birçok kampanya düzenliyor.

Özel okul fiyatları yüksek olsa da kayıt yapabilecek öğrenciler bulunabiliyor. Bu da velilerin özel okullardaki eğitimin, devlet okullarına göre daha iyi olduğu tespitinden başka birşey değil.

Özel okullar, anaokulu, orta, lise ve üniversite bazında Türk eğitim ağında önemli ve başarılı hizmetler veriyor. Bu okulların çoğalması yaşanan rekabet koşullarından da kaynaklanıyor. Çünkü, özel okullar gündemde kalabilmek için birbirlerine karşı ciddi bir rekabet içersindeler. Öğretmeni ve öğrencisini seçebiliyor. Bu da kalite ve başarı getiriyor.