Bütün ömrünü neredeyse çalışmaya adayan, dünyaca ünlü tarihçi Halil İnalcık 100 yaşında hayatını kaybetti. İnalcık, bir dönem ünlü tarihçi İlber Ortaylı'ya hocalık da yapmıştı. Halil İnalcık, iyi derecede Fransızca, İngilizce, Farsça, Arapça, İtalyanca ve Almanca bilmektedir.

“Hocaların hocası” olarak bilinen ve aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da bulunduğu birçok tarihçinin hocası olan Halil İnalcık, 100 yaşında vefat etti. “Hocaların hocası” olarak bilinen ve aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da bulunduğu birçok tarihçinin hocası olan Halil İnalcık, 100 yaşında vefat etti.


ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tarihçi Halil İnalcık’ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Dünyaca ünlü tarihçi, Prof. Halil İnalcık’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Ömrünü Türk ve dünya tarihi araştırmalarına adayan, tarafsız ve nitelikli eserleriyle dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan Halil İnalcık, kitapları, inceleme ve değerlendirmeleri ile bizlere eşsiz bir miras bırakmıştır. Dünyanın saygın üniversitelerinde dersler veren, araştırmalarıyla tarihe ışık tutan saygıdeğer hocamız, yetiştirdiği talebeleriyle de her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Türk tarihçiliğinin büyük ismi, hocaların hocası merhum Halil İnalcık’a Cenab-ı Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum.”

KIZI HALİL İNALCIK'I ANLATTI

Halil İnalcık’ın kızı Günhan İnalcık, “Türkiye için büyük bir kayıp. Çok emek vermiş, çok öğrenci yetiştirmiş bir insandı benim babam. Şimdi anlıyorum ne büyük bir kayıp olduğunu. Türkiye’ye, tarihimize çok büyük hizmet vermiş, bir sürü yanlışı düzeltmiş bir insan” dedi.

Ünlü Tarihçi Halil İnalcık Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 100 yaşında vefat eden İnalcık’ın kızı Günhan İnalcık hastane önünde yaptığı açıklamada, “Türkiye için büyük bir kayıp. Çok emek vermiş, çok öğrenci yetiştirmiş bir insandı benim babam. Şimdi anlıyorum ne büyük bir kayıp olduğunu. Türkiye’ye, tarihimize çok büyük hizmet vermiş, bir sürü yanlışı düzeltmiş bir insan” diye konuştu.

İnalcık’ın İstanbul’da aile mezarlığına defnedileceğini söyleyen Günhan İnalcık, “İstanbul’daki aile mezarlığına defnedeceğiz, perşembe günü. Ankara’da Doğramacızade Camii’nde öğle namazına müteakip cenazesi kılınacak. Ondan önce çarşamba günü 11.00’de Bilkent Üniversitesi’ndeki Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde bir tören olacak. Ondan sonra da İstanbul’a nakledeceğiz. Adını yaşatacak başka şeyler de yapmak isterim” şeklinde konuştu.

Güven Hastanesi Etik Kurulu Başkanı Tevfik Ali Küçükbaş’tan açıklama

100 yaşında hayata gözlerini yuman İnalcık hakkında açıklama yapan Güven Hastanesi Etik Kurulu Başkanı Tevfik Ali Küçükbaş, “Ülkemizin ve dünyanın önde gelen tarihçilerinden ve çok sevilen bir kişiydi. Hastanemizde tedavilerini 6 Mayıs’tan beri devam ettirmekteydik. Kendilerinin önceden başlamış olan ve hastanemizde tedavilerine devam edilirken sonradan eklenen rahatsızlıkları oldu. Çoklu organ yetmezliklerine götüren rahatsızlıklardı. Hayati organları üzerinde rahatsızlıkları gelişti. Kendilerini bugün saat 19.10 itibari ile kaybettik. Yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz. Kendisinin yaşamını uzatamamaktan dolayı büyük üzüntü çekmekteyiz” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Başımız sağolsun. Binlerce talebe yetiştirmiş ulu bir çınardı Halil İnalcık Hocamız” dedi.

Halil İnalcık’ın vefatı dolayısıyla Twitter hesabından bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Ülkemizin yetiştirdiği büyük ilim adamı ve Hocaların Hocası tarihçi Halil İnalcık’a Allah’tan rahmet diliyorum. Başımız sağolsun. Binlerce talebe yetiştirmiş ulu bir çınardı Halil İnalcık Hocamız. Dünya çapında saygın ve büyük bir ilim adamıydı” ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU'NDAN TAZİYE MESAJI

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, duayen tarihçi Halil İnalcık’ın vefatı dolayısıyla bir taziye mesajı yayımladı.

AKP Konya Milletvekili Davutoğlu, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, “Şahsi dostluğum vesilesiyle de yakından tanıdığım Halil İnalcık, paha biçilmez eserleri ve yetiştirdiği talebelerinde yaşayacak. Zaman onun eserlerini aşındıramayacak, çünkü bu eserler o zamanların ruhunu kavramıştır. Mekan ya da bulunduğu arşiv veya kütüphaneler bu eserleri aşındıramayacak, çünkü bu eserler o kütüphaneleri çoktan aşmıştır. Asırlık ilim çınarı merhum İnalcık’ı hep saygı ile hatırlayacağız. Sevenlerine, öğrencilerine ve ilim dünyasına taziyelerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

HALİL İNALCIK KİMDİR?

Dünyaca ünlü tarihçimiz Halil İnalcık, 26 Mayıs 1916’da İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu hep savaş yıllarında geçen İnalcık, 1924 yılında, ailesiyle birlikte Ankara’ya yerleşti ve ilkokulu burada, Gazi İlkokulu’nda bitirdi. Babası Seyit bey ailesini bırakıp Mısır’a yerleştiği için Halil İnalcık’ı annesi büyüttü. Ortaokulda yatılı olarak Sivas Öğretmen Okulu’na verilen İnalcık, 1932 yılında ise Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’na nakledildi.

Burada, fizik dalında Nusret Kürkçüoğlu, edebiyat dalında ise edebiyat tarihçisi Abdülbaki Gölpınarlı gibi ünlü hocalardan ders aldı. 1935’de, öğretmen okulundan mezun olduktan sonra, Atatürk’ün tarih tezini bilimsel temellere dayandırmak için kurduğu Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne başladı. İnalcık, üniversite eğitimi sırasında da dönemin önemli isimlerinden ders aldı.

Ortaçağ tarihi derslerini aldığı Köprülü, İnalcık üzerinde büyük bir etki bıraktı ve meslek yaşamı boyunca kendisine örnek oldu. İnalcık, 1940 yılında mezun olduktan sonra Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde kaldı ve Yakınçağ Tarihi Bölümü’nde asistan oldu. Bu arada Şevkiye Hanımla evlendi ve 1948 yılında Günhan adlı çocukları dünyaya geldi.

KAÇ DİL BİLİYOR?

Halil İnalcık bir röportajda ''Hocam kaç dil biliyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı vermiştir: 'Madem sordunuz söyleyeyim, ben Fransızca ile başladım. Fransızcam çok iyiydi. Fransızca'dan sonra, üniversite bittikten sonra İngilizce öğrendim. İngiltere'de bir buçuk sene kaldım. Ondan sonra doçent iken Farsça'yı öğrendim. Farsçam iyidir,yani o ağır Farsça metinleri okuyup anlayabilirim. Arapça için ben Beyrut'ta 6 ay kaldım, orada Filistinli genç bir mülteci ile beraber 6 ay Arapça tahsil ettim.''

Bunun haricinde Halil İnalcık, İtalyanca ve Almanca dillerini de bilmektedir.

İLBER ORTAYLI'YA HOCALIK YAPTI

Halil İnalcık 1953-54 senesi ders yılında, Columbia Üniversitesine ziyaretçi öğretim üyesi olarak davet edildi. Buradan sonra 1956-57 yıllarında Harvard Üniversitesinde birtakım araştırmalarda bulundu. 1957'de yurda geri dönerek, bir zamanlar kendi okuduğu okulda, Dil Tarih Ve Coğrafya fakültesinde ders vermeye başladı. Burada ileride çok başarılı olacak parlak bir öğrencisi de vardı: İlber Ortaylı. Halil İnalcık öğretmen olmuştu fakat öğrenciliğini de ihmal etmiyordu. 1960-61 yılında Beyrut'a giderek burada Arapça öğrendi. Sonrasında aralıksız hizmet verdiği Dil Tarih Ve Coğrafya fakültesinden 1972 yılında emekli oldu.