Başbakanlık Yatırım Ajansı yer gösterdi, ABD merkezli yiyecek ve içecek devi Pepsi-Co, Manisa’ya yaklaşık 120 milyon dolarlık (yaklaşık 360 milyon TL) yatırıma imza attı. PepsiCo, Türkiye’deki altıncı üretim tesisini Manisa’da kuracağını açıkladı.

15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişiminden sonra hayata geçirilecek ilk yabancı sermayeli yatırım kararını, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ve PepsiCo Genel Müdürü Levent Yüksel, birlikte kamuoyuna duyurdu. Darbe girişiminin hemen ardından yatırım kararı aldıklarını açıklayan Levent Yüksel, “Arsayı 15 Temmuz’da aldık” dedi.

İLGİLİ HABERMerkez Bankası'nın kararını Bulut ve Ertem önden duyurduMerkez Bankası'nın kararını Bulut ve Ertem önden duyurdu

ABD’DEN MESAJ: ARKANIZDAYIZ


Dünyada sektörünün en büyüklerinden biri olan Pepsi-Co’nun Türkiye’ye güveninin her zamankinden daha fazla olduğunu aktaran Yüksel şunları söyledi: “O gece yaşananları hatırlamak bile kötü. Sokaklarda insanlar demokrasi nöbetine çıktı. Biz de ekonomi nöbetindeydik. İşimizin başındaydık. ‘Durmak yok yola devam’ dedik. PepsiCo Global ile 16 Temmuz sabahı konuştuk. Bana ‘Zor bir süreçten geçiyorsunuz, ama biz arkanızdayız’ dediler. Bunun üzerine 2 yıldır planladığımız yatırımı, darbe girişimi sırasında arsayı alarak gerçekleştirme kararı aldık.” Levent Yüksel, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kasım ayında temeli atılacak olan yatırımın maliyetini yurtdışında halka açık şirket olmaları nedeniyle açıklayamayacağını söyledi. Ancak Manisa OSB çevrelerinden edindiğimiz bilgilere göre, yatırım miktarı yaklaşık 120 milyon (360 milyon TL) dolar civarında olacak.

YABANCI ‘YATIRIMA DEVAM’ DİYOR


Arda Ermut, dünyanın dev şirketlerinin yatırımda Türkiye’yi tercih etmesinin ‘ülkemize olan güvenin göstergesi’ olduğunu dile getirdi. Özellikle 15 Temmuz sonrası yabancı yatırımcılarda bir kayış gözlenmediğini söyleyen Ermut, “Aksine birçok yatırımcı Türkiye’de yatırımlarına devam etme kararı aldı. Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz süresi, hangi ülkede yaşanırsa yaşansın ekonomik olarak büyük darbe vurur. Bizim ülkemizde bu yaşanmadı. Geçen yıl 16.5 milyar dolarlık yabancı yatırım aldık. Bu rakamın bu yıl da aynı seviyede olmasa bile buna yakın seviyede olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

POLONYA VEYA MACARİSTAN'A GİDEBİLİRDİ


BAŞBAKANLIK Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, “Son dönemde mevcut konjonktür nedeniyle yabancı yatırımcılarda ister istemez bir duraklama gözleniyor. Ama biz onları her koşulda Türkiye’ye çekmeye çalışıyoruz. Böyle bir ortamda, PepsiCo’nun bu büyük yatırımı çok sevindirici” dedi. Burada Türkiye’nin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Ermut, “Yaklaşık 200 ülkede faaliyet gösteren PepsiCo’nun bu yatırımı, Polonya, Macaristan veya başka bir ülkeye de gidebilirdi ama bizi seçtiler” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK YATIRIMI OLACAK


MANİSA OSB’de yapılacak fabrikanın temeli, kasım ayında atılacak ve Ağustos 2017’de faaliyete geçecek. PepsiCo Genel Müdürü Levent Yüksel, 35 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 14 futbol sahası büyüklüğünde 100 bin metrekarelik bir alanda kurulacak olan fabrikanın PepsiCo’nun Türkiye’de bugüne kadar yaptığı en büyük yatırım olduğunu söyledi. Fabrikada ilk etapta 350 kişi, inşaat safhasında ise 500 kişi istihdam edilecek. Yüksel, “Manisa OSB’nin altyapısı, yatırıma bir hayli uygun. Ek olarak bölge, yetişmiş bir insan gücüne de sahip. Ayrıca hem bazı hammaddelerimize hem de İzmir, Antalya gibi büyük tüketim noktalarına yakın. Fabrikamız, yatırımın beraberinde gelen kapasite artışıyla birlikte, PepsiCo Türkiye’nin toplam yiyecek üretim hacminin yüzde 25-30’unu üretecek. Ortadoğu pazarına ihracat da gerçekleştirme niyetimiz var” diye konuştu.