Taylan BÜYÜKŞAHİN

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AKP Karaman Milletvekili Recep Konuk ve komisyon üyesi AKP Edirne Milletvekili Rafet Sezen, aynı zamanda çiftçi kooperatiflerinde başkanlık yapıyor. Rafet Sezen, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) Başkanlığı, Recep Konuk ise Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Başkanlığı görevini yürütüyor.



Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgeleri’nde faaliyet gösteren 48 kooperatifin bağlı olduğu Trakya Birlik’te 59 bin üretici var.
Türkiye’de üretilen ayçiçek yağının yaklaşık yarısının karşılandığı Trakya Birlik, Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yer aldığı İSO 500 listesinde 2014 yılında 129’uncu sırada yer aldı. Trakya Birlik’in İSO 500’deki yıllık satış tutarı ise 709 milyon lira olarak görüldü.

YILLIK CİROSU 2.2 MİLYAR DOLAR

Pankobirlik ise 1.5 milyon üreticiyi temsil ediyor. Bünyesinde çok sayıda fabrika bulunan Pankobirlik’in 2014 yılı cirosu 2.2 milyar dolar. Birliğe bağlı en büyük kooperatiflerden birisi olan Konya Şeker, İSO 500’de 1.99 milyar dolarlık satışla 40’ıncı sırada yer aldı. Pankobirlik ile birlikte Konya Şeker’in de başkanı olan Konuk, Türkiye’deki pek çok büyük ölçekli şirketten daha büyük bir sermayeyi yönetiyor. Konya Şeker gıda fabrikalarının yanı sıra, Sivas’ta Kangal Termik Santrali ve Manisa’da Soma Termik Santrali’nin de sahibi. Türkiye’de son yıllarda pazarda daha fazla yer edinmeye başlayan Torku da, Konya Şeker’in gıda markası.

Üreticinin yanında değil

7 Haziran seçimlerine girebilmek için birlik başkanlığından istifa eden Konuk, seçim sonrası YSK’nın aldığı ek kararla yeniden başkan seçildi. Milyarlarca dolarlık piyasayı yöneten Sezen ve Konuk’un birlik başkanlığı görevlerinden ne kadar gelir sağladığı ise bilinmiyor. Sezen ve Konuk’un, önemli sorumluluk taşıyan milletvekilliği görevlerinin yanında kooperatif birlik başkanlıklarını neden sürdürdükleri ise soru işaretlerine neden oluyor.
Rafet Sezen’in hem milletvekili hem de Trakya Birlik Başkanı olmasının etik olmadığını söyleyen Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ise “Bir koltukta iki karpuzu nasıl idare edecek? Hem Ankara ayağı, hem de Trakya Birlik var. İkisini sürdürmenin sakıncaları var. Bir tarafta hükümet kanadının milletvekili, bir tarafta da üretici açısından çok önemli bir kuruluşun başkanı. Benim açımdan sakıncaları var. Bu yılki yaptığı alım politikasında hükümet yanlısı olmasıyla beraber, her zaman geç açıkladığı alım ve avans fiyatını çok erken açıkladı. Üretici bu konuda mağdur oldu. Üreticinin yanında duracağına hükümetin yanında durdu. Ne kadar maaş alıyor bilmiyoruz. Orada bir sır perdesi var. Onların görüşünde olmayan kişiler kurullara davet edilmiyor. Kapalı kutu gibi kendileri yönetiyor, kendileri biliyor. Halka bilgi vermek yok. Halktan, çiftçiden soyutlandılar. Trakya Birliği yanımızda çok göremiyoruz” diye konuştu.



Vekil olarak görev yapmaları etik değil

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Recep Konuk ve Rafet Sezen’in milletvekili olarak görev yapmalarının yasal olabileceğini ama etik olmadığını söyledi. Gaytancıoğlu, “Vatandaşa hizmet açısından iktidar partisinin bir milletvekilinin ne kadar işi olduğunu biliyoruz. Bir de siz koskoca bir kurumu yönetiyorsunuz. Siz iktidar partisisiniz. Sağlık, eğitim, turizm, kültür, içişleri, dışişleri hepsi sizde. Nasıl vatandaşla ilgileniyorsunuz ki vakit bulup birlikleri yönetiyorsunuz? Bir de bu işin maddi boyutu var. Huzur hakkı alıyorlar. Onun dışında aldıkları yolluklar, harcırahlar, şirketlerden aldıkları yönetim gelirleri, bağlı oldukları ortaklıklar var. Bunlardan aldıkları hakları bilmiyoruz. Ayrıntılı bir şekilde söylemiyorlar” dedi.

Komisyonun şu ana kadar sadece 1 defa toplandığına dikkat çeken Gaytancıoğlu “Tarımla ilgili birçok yasa komsiyona geldi. Ancak Recep Konuk komisyonu toplamıyor. AKP hiçbir komisyonu çalıştırmıyor. Komisyonlar orada fotoğraf çektirmek için mi duruyor” diye konuştu.