Azerbaycan ekonomisi düşen petrol fiyatlarından dolayı zor günler geçiriyor. Eski Sovyet Cumhuriyetleri arasında Tacikistan'ın ardından yerel para birimi dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi manat oldu. Ülkede geçen yıl iki develüasyon yapılırken ülkenin en büyük bankaları geçen cuma günü dolarla yapılan bütün işlemleri ya durdurdu ya da 100 dolar ile 500 olar arasına sınırladı.

Azerbaycan'da bankları denetleyen Finansal Pazar Denetleme Kurumu'nun başkanı Rufat Abbasov Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "Biz bankaların dolar satışına karışamayız bu onların karar verebileceği bir şey" dedi. S&P'nin raporuna göre Azerbaycan'daki tasarrufların yüzde 80'i dolar olarak yapılıyor.

İLGİLİ HABERFETÖ’nün Azerbaycan’daki üniversitesi kapandıFETÖ’nün Azerbaycan’daki üniversitesi kapandı

MERKEZ BANKASI STOKLARI ERİYOR


Azeri Manat'ı 2015'te dünyanın en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bu yıl ise şu ana kadar yüzde 7 düşüşte. Cuma günü piyasalar kapanırken 1 dolar 1.6825 manata denk geliyordu.  Azerbaycan Merkez Bankası geçen sene elindeki dolar stokunun üçte ikisini kurun ateşini düşürmeye çalışırken eritti.

İLGİLİ HABERAzerbaycan'dan Türk turist atağıAzerbaycan'dan Türk turist atağı

Sofaz isimli refah fonu bankalar için haftada iki kez 50 milyon dolarlık açık artırmaya gidiyor fakat bu da piyasanın dolar ihtiyacını karşılamak için yeterli olmuyor. Azerbaycan Merkez Bankası ise faizleri bu sene içerisinde manata olan güveni artırmak için üç kez yükseltti ve 2008 yılından beri en yüksek seviyesine çıkardı. Soyadını vermek istemeyen Ruslan isimli bir iş adamı "Son dört günde 500 dolar bulmam gerekiyordu ama toparlayamadım" dedi.