Hükümet’in Türkiye’deki tasarruf açığını azaltmak için yasalaştırdığı otomatik BES’in zorunlu mu yoksa gönüllü sisteme mi dayandığı konusunda kafalarda soru işaretleri oluştu. Ekonomi yönetimi hazırladığı ilk taslakta çalışanların ilk 6 ay boyunca BES’e zorunlu prim ödemesini öngören bir sistemi gündeme getirdi. Ancak 6 aylık zorunlu kesinti önerisine başta TÜRK-İŞ olmak üzere bir çok kesimden itiraz geldi. Özellikle asgari ücretlilerin bu primleri ödemeleri halinde geçim sıkıntısına düşecekleri ifade edildi. Sonuçta 6 aylık zorunlu ödeme gündemden düştü, 2 aylık süre maddeye yazıldı. Ancak cayma hakkını ifade eden bu süre de “2 ay sonra” değil, “2 ay içinde” şeklinde yasaya girdi.

İLGİLİ HABER10 soruda BES10 soruda BES

İSTEYEN AYNI GÜN CAYAR


Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren otomatik BES düzenlemesine göre, çalışanlar emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecekler. Cayma halinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek.

Emeklilik şirketleri cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumlu olacak. Cayma hakkını kullanmayan çalışanlar ise Hazine Müsteşarlığı tarafından daha sonra belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecekler. Bu maddeye göre, örneğin yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2017 tarihinde maaşından BES’e prim kesilen bir çalışan 2 aylık süreyi beklemeksizin hemen aynı gün sistemden çıkabilecek.

İLGİLİ HABERBES yasası tamamBES yasası tamam

3 AY SONRA ÇIKILAMAZ MI?


Yasada cayma hakkının 2 ay içerisinde kullanılabileceği belirtilmekle birlikte, 2 ayın ardından cayma hakkını engelleyecek herhangi bir madde de bulunmuyor. Zaten sözleşme hürriyeti gereği cayma hakkının belirli bir süreyle sınırlandırılamayacağı ifade ediliyor. Buna göre çalışanlar örneğin 5, 10 ya da istedikleri bir sürenin sonunda BES’e prim ödemekten vazgeçip sistemden çıkabilecekler. Dolayısıyla başlangıçta zorunlu deneme süresi öngörülen BES’in yasalaşmış son hali hiçbir çalışana BES’te belirli bir süre kalmayı zorunlu kılmıyor.