Bugün açıklanan gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi ekonominin yavaş yavaş istikrar kazandığını gösterse de, büyümek için kamu harcamaları ve hareketli konut piyasasına bağımlı hale geldiğine işaret ediyor. Ekonomik büyümeye özel yatırımlar ve ihracatın katkısı zayıf kalmayı sürdürüyor. Çin ekonomisi Haziran-Eylül döneminde, önceki iki çeyrekte de olduğu gibi yüzde 6.7 düzeyinde büyüdü. Kamunun altyapı projeleri ile konut piyasasındaki keskin stok ve fiyat artışları ham maddeden tüketici ürünlerine kadar pek çok ürünün fiyatını artırdı.

Büyüme bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında ise yüzde 1.8 oldu. Bazı ekonomistler resmi yüzde 6.5-7 büyüme hedefini yakalamak için Pekin yönetiminin "ikiye katlama" politikası izlediğini düşünürken, yönetimin rakamsal hedefleri yakalama takıntısı nedeniyle daha önceden planlanmış ekonomik reformlar ve ülkenin uzun vadeli ekonomik durumunun zarar görebileceğini belirtiyorlar.

Hong Kong merkezli Oxford Economics yöneticisi Louis Kuijs, "Şu ana kadar büyüme hedeflerini tutturmak için her şeyi yaptılar. Şimdi konut piyasasında yukarı yönlü bir sürpriz yaptı ve büyümeye katkı
sağlayacak. Ancak asıl sorun yönetimin biraz daha düşük hedeflere razı olarak büyümeyi daha sürdürülebilir mi kılacağı, yoksa çok yüksek büyüme hedeflerine muhafaza mı edeceği" dedi.

Ekonomistler hızlı büyüyen ve ekonominin yüzde 15'ini oluşturan konut piyasasınında olası bir düzeltmenin ekonomik büyümeye yönelik en büyük tehlikeyi oluşturduğunu düşünüyorlar.

REUTERS