Haftaya 3.50'nin üzerinde başlayan dolar/TL bugün 3.37 seviyelerine kadar gerileyerek son haftaların en düşük seviyelerine indi. Uzmanlar sozcu.com.tr'ye dolar kurundaki düşüşün nedenlerini ve ne kadar daha süreceğini yorumladı.

[old_news_related_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Merkez Bankası'nın açıklamaları küresel piyasalardaki olumlu hava ve vatandaşın dolar boz kampanyası doları geriletmeye devam ediyor. Geçen hafta 3.59'u aşarak rekor kıran, önceki gün de hızlı düşüş kaydeden dolar dün akşam saatlerinde 3.39'un altını gördü" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/basliksiz-6-5.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/dolar-ne-kadar-oldu-26-1550815/"]

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Belgin Maviş, dolar kurundaki düşüşün nedenlerini sıraladı. Maviş, bugün açıklanacak EKK kararlarının da kurun gidişatında belirleyici olacağını açıkladı. Maviş'in açıklaması şöyle:

DOLAR NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ?


Doların düşüşünü birkaç ana başlıkta toplarsak;

*Uzun süre 101.000 seviyesinin üzerinde seyreden dolar endeksinin, önce 100.000 daha sonra ise 99.800 seviyesine gerilemesi,

*İtalya referandumunun stresini üzerinden atan piyasaların, kısa süre dinlenmesi,

*İç gündemde kiralar başta olmak üzere ticari anlaşmaların Türk Lirası cinsinden yapılmasının gündeme gelmesi,

*Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Dolarlarınızı satın” isteği üzerine başta Borsa İstanbul olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının döviz rezervlerini TL’ye çevirmesi,

*Merkez Bankası’nın 2017 kur ve para politikası sunumunda piyasalara önemli mesajlar vermesi,

*Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının bugün açıklanacak kararları öncesinde piyasada oluşan sakin ve iyimser hava olduğunu söyleyebiliriz.

DOLARDA BUGÜN İÇİN HAREKETLER GÖRÜLEBİLİR


Bu başlıklar altında topladığımız gelişmeler, bugün saat 16.00’da Başbakan Yıldırım tarafından açıklanacak olan EKK kararlarına kadar bu şekilde devam edecektir. Bu açıklanacak olan kararların, piyasa üzerindeki reaksiyonlarına göre doların seyri de belirlenecektir.

Yılsonu dolar kuru tahminimiz 3,35 seviyesindeydi. Bu seviyede seyreden dolarda 3,35 – 3,40 bandında bugün için hareketler görebiliriz. Geniş bant aralığımız ise, önümüzdeki hafta yapılacak olan FED toplantısına kadar 3,33 – 3,45 aralığı olup; EKK kararları ve FED kararı bu akışı yeniden şekillendirecektir.

'TÜRK PARASI EN İYİ PERFORMANSI GÖSTERDİ '


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Türk lirasının 6 Aralık'tan bu yana dolar karşısında en iyi performansı gösteren para birimi olduğunu belirtti. Erkan, EKK kararlarının açıklanması sonrası doların 3.29'a kadar çekilebileceğini söyledi.

Türk lirası son iki günde USD’ye karşı yüzde 2,51 değer kazanarak ralli etti, bu performans ile diğer emsal para birimlerinden pozitif bir ayrışma gösterdi. Kurda gerçek anlamda geri çekilmenin yaşandığı 6 Aralık tarihinden bu yana en iyi performans gösteren Türk lirasından (TRY) sonra en çok değer kazanan diğer para birimleri yüzde 1,1 prim ile Güney Kore wonu, Şili pesosu ve Polonyua zlotysi olmuştur.

[statistics_releated title="TL'nin dolar karşısında son iki günde kazandığı değer" value="Yüzde 2,51" sub_title="" sub_text="Türk lirası son iki günde dolara karşı yüzde 2,51 değer kazandı. "]

'GÖZLER EKK KARARLARINDA'


Bugün Başbakan Binali Yıldırım saat 16.00’da geçen hafta toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun aldığı kararları kamuya açıklayacak. Bu kararların içeriğinin reel sektör ve finans sektörüne yönelik, yatırımcıları teşvik edici, döviz risklerine karşı destek verici, büyüme perspektifi kazandırmasına yönelik beklentilerin olduğu dile getirilmektedir.  Türk yetkililerin lirayı desteklemek amacıyla önlem ve düzenlemelerini görmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda da TCMB’nin Para ve Kur Politikaları Sunumu sonrasında oluşan geri çekilme eğilimi kurda devam etmektedir. Buna bir miktar da küresel risk iştahının artması ve oynaklığın düşük seviyelerde olması katkı vermektedir.

Son dönemde gerilen AB ile olan ilişkilerde olumlu yönde gelişmeler de elbette içeride varlık fiyatları açısından iyi fiyatlanacaktır. Bu kapsamda 15-16 Aralık’ta Avrupa Konseyi’nden çıkacak karar ve açıklamalar da önemli olacaktır.

DOLAR NEREYE KADAR DÜŞECEK?


Mevcut durumda 3,55 seviyesi üzerinden gelen satışların devam ettiğini gözlemlemekteyiz. Daha önce de belirttiğimiz gibi; bugün açıklanacak olan EKK kararlarının uygulanabilirliği, etkinliği ve proaktifliği bakımından lirada yeni hareket ve eğilimler görülmesi mümkün olabilir. Kurda yukarı yönlü risklerin artacağı seviye 3,40, negatif duyarlılığın artacağı seviye ise 3,45 olarak görünmektedir. Güncel bant aralığı 3,35 – 3,41, bir alt kademe ise 3,35 – 3,29 olarak görünmektedir.