YURDAGÜL UYGUN / sozcu.com.tr 

Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında, 25 yaşına kadar olan gençlerin prim borcu siliniyor. Bununla birlikte prim borcunu ödeyen yüzbinlerce kişi bulunuyor. Sozcu.com.tr prim borcunu ödeyenlerin durumunu gündeme getiriyor. Borcunu ödeyen yüzbinlerce kişi ne olacak?

GSS prim borcu affının gündeme gelmesiyle birlikte gözler, prim borcunu ödeyenlere çevrildi. Nitekim, geçen yıl GSS’ye tescili yapılmış olup, gelir testine başvurmayanların gelir testine son başvuru süresi 31 Mart 2015’ten 30 Eylül’e uzatılmış, borçların yapılandırılması için de son tarih 2 Kasım 2015 olarak belirlenmişti. Ardından da yüzbinlerce kişi borcunu yapılandırıp, ödeme yapmıştı.

ÖZCAN: İADE SÖZ KONUSU DEĞİL


Konuyu değerlendiren Sözcü Gazetesi Yazarı Sezgin Özcan, tasarıda borcunu ödeyenlere iade yapılmayacağının yazdığına dikkat çekerek, “İade söz konusu değil. Ama bu genel kurulda değişir mi değişmez mi bilemiyorum. Genelde iade söz konusu olmuyor” dedi.

"VATANDAŞ İYİ NİYETİNİN KURBANI"


Ancak burada ödeme yapanlar için haksızlığın söz konusu olduğunu vurgulayan Özcan, şöyle devam etti: “Böylece vatandaş iyi niyetinin kurbanı oluyor, devlete güveni sarsılıyor. Çünkü belki de hiç sağlık hizmetinden yararlanmadığı halde o ücreti ödeyen insanlar var. Bu nedenle ödemiş olanlara faizsiz bile olsa iade edilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.”

3 MİLYON 300 BİN KİŞİ YARARLANACAK


Diğer yandan, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, konuyla ilgili hazırladıkları yasa teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonundan geçtiğini, Meclis Genel Kurulu’ndan da geçeceğini söyledi. Elvan’ın verdiği bilgiye göre 3 milyon 300 bin genç bu yasadan yararlanacak.