Darbe girişimi sonrası Ağustos ayında sert gerileyen ekonomik güven endeksi, Eylül'de toparlanarak yüzde 20.8 artışla 87.81'e yükseldi.

Endeks 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 24.1'lik sert azalışla 72.66 değerine gerilemişti.

TÜİK açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü, reel kesim (imalat sanayi) ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Ekonomik güven endeksi Ocak'ta 83.9 değerini almış, Şubat'ta TÜİK'in veriyi hesaplamaya başladığı Ocak 2012'den beri en düşük değer olan 71.46'ya geriledikten sonra genel olarak yukarı yönlü bir seyir izlemişti. Endeks 15 Temmuz öncesine kadar hesaplanan verilerle Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 14.9 artışla 95.73'e yükselmişti.

Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor. Alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak
hesaplanıyor.

TÜİK endeksin, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması ortalama üzeri güveni; 100'den küçük olması ise ortalama altı güveni göstermekte.