Recep GENEL / İSTANBUL

Her yıl milyonlarca Türk tatil veya iş için yurtdışına çıkıyor. En çok tercih edilen yönleri ise Avrupa Birliği (AB/Schengen) ülkeleri oluşturuyor. Hal böyle olunca, Türk vatandaşlarının vize çilesi hiç bitmiyor. 



Biyometrik fotoğraf ile başlayan kâbus, konsoloslukların istedikleri ve neredeyse toplaması bir hafta süren maaş bordrosu, banka hesap dökümleri, çalıştığı kurum ya da öğrenim gördüğü okula ilişkin belgeleri içeren listeyi tamamlamakla sürebiliyor. Şahsen başvuru yapanlar için konsolosluğa ödenen vize ücreti dışında ilave ücret ödemeniz gerekmiyor. Vize işlemlerini kolaylaştırmak isteyenler ise 95 lira ücret karşılığında profesyonel seyahat operatörlerinden destek alarak işlemleri hızlandırabiliyor.

VIP ÜCRETİNİ ÖDEYENİN KEYFİ YERİNDE


Maddi durumu iyi olanlar ya da üst düzey yöneticiler için sıkıntılı vize başvuru sürecini hafifletmenin de yolları var. Evrakları konsolosluğa ulaştırmak için uzun ve yorucu kuyruklara girmeden size çay ikram edilirken işlemlerinizi tamamlamanız da mümkün. Normal vatandaşların sıra numarası alarak uzun ve bekleyiş sürecini aşarak lüks bir otelin lobisini aratmayacak bir ortamda VIP vize başvurusu hizmeti almanın ücreti ise 420 lira.
VIP vize hizmetini genellikle üst düzey şirket yöneticileri ve işadamları tercih ediyor. Normal vize takibi ücretine ilave ücret vererek bu hizmeti satın alanların vize almaları garanti değil. Vize için son kararı yine konsolosluk veriyor. Ama VIP başvuru yapanlar tüm kuyruklardan bir anda sıyrılıp çay kahve ikramı eşliğinde evraklarını görevliye teslim edebiliyor.



VIP vizede hızlı ve lüks hizmet
Çay ikramı bile yapılan VIP vize başvuru salonu... Ziyaretçi defteri bile var. ihmal edilmemiş. “Derya” isimli bir müşteri deftere şu notu yazmış: “Zengin olmanın ayrıcalıkları da var, diyorum susuyorum.” Bu hizmeti alanlar parmak izini sıra numarası almaksızın veriyor. Vize çıktığında ise bir görevli pasaportunuzu konsolosluktan alıp size ulaştırıyor.



Personel evrakları inceliyor
VIP vizede görevli personel dikkatle evraklarda bir eksiklik olup olmadığına bakıyor. Özellikle Schengen ülkelerine vize başvuruları bazen fotoğrafın arka fonunun uygun olmaması ya da bir imza eksikliği dolayısıyla geri çevrilebiliyor.

Bu da normal yol 



BAŞVURUNUN REDDEDİLMESİ DE VAR
İşi en zor olanlar, normal başvuru yapanlar. Zira geldikleri vize danışmanlık kurumlarında uzun bir bekleme süresini göze alma durumundalar. Tecrübe eksikliği sürecin uzamasına hatta başvurunun reddine yol açabiliyor.



Profesyonel destek alan rahat
95 lira ödeyip profesyonel hizmet alanların işlemleri biraz daha hızlı ilerliyor. Uzman kişi yerinize randevu alıyor. Evrak hazırlamada destek veriyor, sizi kapıda karşılayıp tüm işlemlerde yanınızda oluyor.


Türklerin ilk tercihi Gürcistan


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre 6 milyonu aşkın vatandaş yurtdışına çıktı. Bu gezginlerin ilk tercihi ise 1.2 milyon kişi ile hem yakınlığı hem de vizesiz seyahat imkanı bakımından Gürcistan oldu. Bu ülkeyi 750 bin ile Yunanistan, 620 bin 896 kişi ile Bulgaristan ve 500 kişi ile Almanya izledi.
Türklerin en çok ziyaret ettiği ülkeler sıralamasında 235 bin 736 kişi ile Azerbaycan yer alırken bu ülkeyi İtalya, İran, Rusya Federasyonu ve ABD izledi.
Türk vatandaşlarının yüzde 38.1’i gezi amaçlı, yüzde 26.9’u iş amaçlı yüzde 18.1’i yakınlarını ziyaret etmek için, yüzde 1.4’ü ise eğitim için yurtdışına çıkarken, iş seyahatlerinde ilk sıraya 159 bin 100 kişi ile Bağımsız Devletler Topluluğu, ardından da 151 bin 141 kişi ile Almanya geldi.