Bu yıl Kurban Bayramı’nın memurlara maaş ödeme günü olan 15 Eylül’ü içine alması, işçi emeklilerinde de 17 Eylül grubunun idari izne denk gelmesi hem memur hem de emeklilere bayram öncesi erken maaşın önünü açtı. Hükümet, maaşlar için teknik çalışmalara başladı.

Çalışmaya göre, memurlara 15 Eylül yerine, bayramdan önceki son iş günü olan 9 Eylül Cuma günü maaş ödenmesi planlanıyor. Aksi halde memurların ekim ayına ilişkin peşin maaş ödemesi 16 Eylül Çarşamba gününe sarkabileceği gibi, bu tarihin idari tatil sayılacak olması nedeniyle ödemenin 19 Eylül Pazartesi gününe kalması gerekecek. Bu yıl Kurban Bayramı 12, 13, 14 ve 15 Eylül tarihlerine denk geliyor. Ancak hükümetin turizmi teşvik etmek için 9 günlük tatil sözü vermesi nedeniyle idari izni de içine alan bayram tatili 10 Eylül Cumartesi günü başlayıp 18 Eylül Pazar akşamına kadar devam edecek. Dolayısıyla memurlara maaş ödemesi için en uygun tarih 9 Eylül olarak görünüyor.

EMEKLİLERİN DURUMU


Memur emeklilerine aylıkları her 3 ayda bir ayın 1’i ila 5’i arasında ödeniyor. Dolayısıyla 3 aylıkları eylül ayına denk gelen memur emeklileri bayram öncesinde aylıklarını zaten almış olacakları için erken ödeme durumu oluşmayacak. İşçi emeklilerinin aylıkları her ayın 17’si ila 26’sı arasında 10 grupta, Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları da her ayın 25’i ila 28’i arasında 4 grupta ödeniyor. Emeklilerin cumartesi gününe denk gelen aylıkları bir önceki iş günü olan cuma günü; pazar gününe denk gelen aylıkları ise bir sonraki iş günü olan pazartesi günleri ödeniyor.

 İLGİLİ HABERMemurlara yemek parası müjdesiMemurlara yemek parası müjdesi


17 EYLÜL ÖDEMESİ KRİTİK


Dolayısıyla işçi emeklilerinden 17 Eylül Cumartesi günü aylığını alacak olan ilk gruba normal şartlarda 16 Eylül Cuma günü aylığının ödenmesi gerekiyor. Ancak Başbakan Binali Yıldırım Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağını önceden açıkladığı için 16 Eylül idari izin gününe denk gelecek. Bu durumda da 17 Eylül’de aylıklarını alacak tüm emeklilerin maaş günü otomatik olarak bir önceki haftanın Cuma günü olan 9 Eylül’e, yani bayram öncesine kayacak. Böylece bu grup ister istemez bayramdan önce aylıklarını almaya hak kazanmış olacak.

TÜM EMEKLİLERE MÜJDE GELEBİLİR


Hükümetin emeklilerden sadece bir gruba bayram öncesi erken maaş ödeyip geri kalan 9 grup işçi emeklisiyle 4 grup Bağ-Kur emeklisini dışarıda bırakması beklenmiyor. Dolayısıyla memurlarla birlikte işçi ve Bağ-Kur emeklilerine en geç 9 Eylül tarihinde, yani bayram öncesinde erken maaş ödenmesinin sürpriz olmayacağı ifade ediliyor. a; faizin daha inmemesi gerekiyor. Faizde hareket alanı oluşması için enflasyon beklentilerinin gerilemesi gerekir. Küresel risk iştahı yüksek kalmaya devam ederse; her ne kadar marjinal fonlamanın enflasyon oranı altına düşmemesi gerektiğini düşünsek de, faiz indirimleri devam edebilir. Merkez Bankası bizce en az bir faiz indirimi daha yapacaktır, duruma göre bu iki de olabilir. Ancak aylar ilerledikçe, artık eli daha zorlaşmaktadır.
işçi1