Dünya nefesini tuttu... Amerikan Merkez Bankası'nın bu gece saat 22:00'da açıklayacağı yeni faiz oranlarını bekliyor. Fed'in faiz artırmasına kesin gözle bakılıyor. Piyasalar bu gelişmeyi fiyatlarken Yellen ve ekibinin 2017 için kaç kez faiz artıracağı merak ediliyor?

[statistics_releated title="DOLARIN KADERİ BU GECE ÇİZİLECEK" value="%0.25" sub_title="Faiz artırımı bekleniyor" sub_text="Amerikan Merkez Bankası'nın yüzde 0.25 faiz artırması bekleniyor. Böylece faizler yüzde 0.50-0.75 bandına yükseltilecek.">

Uzmanlara göre Fed 2017 için iki kez faiz artırım kararı alırsa piyasa bunu güvercin bir yaklaşım olarak yorumlayacak. Bu gelişmeyle birlikte Türk Lirası'nın dolar karşısında önemli bir biçimde değer kazanacağı ifade ediliyor. Fakat Fed 2017 için 3 veya daha fazla faiz artımı kararı alır ve şahin bir tutum içine girerse başta gelişmekte olan piyasalar bundan olumsuz etkilenecek ve dolar güçlenecek. Fed'in faiz kararı öncesi saat 20:31'de dolar/TL 3.4603/3.4628 seviyelerinden işlem görüyor.  Borsa İstanbul 100 endeksi günü yüzde 0.15 düşüşle 76 bin 85 puandan kapattı.

dotplot21

Trump'ın vergi indirimleri vaadi ve altyapı harcamalarını artırması olasılığı Fed'i olası bir enflasyon riskine karşı tedirgin ediyor. Bu perspektif ciddi oranda üç veya dört faiz artırımına gidebileceği şeklinde yorumlanıyor.  Fed'in tahminlerini matematiksel medyan hesabıyla gösteren nokta tablosu (dot plot) incelendiği zaman piyasanın fiyatlamasıyla Fed'in faiz artırım beklentilerinin paralel işlediği gözleniyor. Dot plot hesaplarına göre Fed'in 2017'de iki tane faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Eğer buradaki medyan hesabı yüzde 1.25'in üzerine çıkarsa 3 veya 4 faiz artırımı ile karşılaşılabilir.

Fed Başkanı Janet Yellen'in büyüme yanlısı politikalar uygulaması beklenen Donald Trump ile nasıl çalışacağı piyasalar için önemli bir belirsizlik. Fed Başkanı Janet Yellen'in büyüme yanlısı politikalar uygulaması beklenen Donald Trump ile nasıl çalışacağı piyasalar için önemli bir belirsizlik.

3-4 FAİZ ARTIRIMI OLABİLİR


Konu hakkında yorum yapan Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan şunları kaydetti: Küresel ticaret Trump tehdidiyle karşılaşabilir, ancak Fed konusunda o kadar da agresif olmayacaklar. Dışarıda üretim yapan şirketlerin ABD’ye çağrılması, ithalatlara uygulanacak %35-45 gibi vergi oranları, altyapı yatırımları Trumponomics’i oluşturuyorlar.

[special_article_template title="Fed 3-4 faiz artırımını 2017 içine koyabilir." desc="" who="Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan">

Amaç içeride büyümeyi sağlamak. %3-4 seviyelerinde büyüme rakamları kaydedip, biraz da enflasyon yaratabilirse (tüketim ve işçi maliyetleri en kısa yollu kanal olarak görünüyor) Fed de 3-4 faiz artırımını 2017 içine koyabilir.

TRUMP'I BEKLEYEBİLİRLER


Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, "Trump'ın genişleyici maliye politikaları uygulayacağı vaadi bulunuyor fakat Beyaz Saray'a 20 Ocak'da çıkacağını biliyoruz. Yani şuan ortada somut bir politika yok. Dolayısıyla FED'in Trump'ın politikalarını görmeden piyasaları bozucu etki oluşturacak tahminlerde bulunmayacağını düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

[special_article_template title="Trump'ın ortada somut bir politikası yok." desc="" who="Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt">

İŞTE OLASI FED KARARLARI SONRA DOLAR TAHMİNLERİ


Zirve Menkul :FED'in faiz kararı öncesinde kritik 3.5020 direncini koruyan  dolar kurunda bu gece 22:00'da açıklanacak karar sonrası sert  dalgalanma oluşabilir. Kurda yeni zirvelerin söz konusu olması için  3.5020 üzeri kalıcılık sağlanması gerektiğini aksi halde yükselişlerin  sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Kurda 3.5020 üzeri yükselişlerde  3.5170 ve 3.5280 takip edeceğimiz ilk dirençler olacak. Geri  çekilmelerde ise 3.4760 ve 3.4560 desteklerini izleyeceğiz.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler: Genel olarak beklendiği gibi güvercin bir kararda kurda rahatlama görülebilir ve 3,40 seviyesine doğru ilk etapta bir geri çekilme görülebilir. Ara destekler ise 3,4770 ve 3,44 seviyelerinde Aksi durumda, beklenenden yüksek faiz artışı ve/veya  2017 projeksiyonlarında daha faiz artırımının öngörülmesi kurda baskıyı artırabilir. Böyle bir durumda da 3,58/60 bölgesi ilk etapta hedef olabilir.

İnfo Yatırım:
Yurt içerisinde sakin veri akışı yaşanırken TL varlıklarda kısmi toparlanma görülüyor. İlerleyen saatlerde Amerika'da ise perakende satışlar, sanayi üretimi, imalat üretimi, ÜFE rakamı, kapasite kullanımı, ham petrol stokları ve Fed kararı yakından takip edilecektir. Fed kararı ile birlikte sonrasında gelecek açıklamalar piyasanın yakın gündeminde olacakken piyasa üzerinde volatil hareketlere sebep olabilir. Teknik olarak dolar kuru 3.4800 seviyesinde işlem görürken alımların devamı durumunda 3.4870 ve 3.5000 seviyeleri olası gevşemeler görülmesi durumunda ise 3.4740 ve 3.4615 seviyeleri görülebilir.

ABD BORSALARI NASIL AÇILDI?


Gözler Fed'in faiz artırımı ve arkasında Yellen'in düzenleyeceği basın toplantısına çevrilmişken, Dow Jones güne yüzde 0.07, S&P 500 yüzde 0.08 ekside başladı. NASDAQ ise yüzde 0.06 yükseldi.