Özlem GÜVEMLİ

AKP’li belediye, Bahçeşehir’de yeşil alanları yok sayıp imar izni verdi. Planlar yargıya taşındı. Mahkeme 2012’de açılan davayı, 2015’te karara bağladı. “Burada yapılaşma
olmaz’ dedi. Ancak karar çıktığında binalar çoktan bitmişti

FOTO: SÖZCÜ “GÖLET ALANI RANTA KURBAN EDİLİYOR” TEPKİSİ
Bahçeşehir, İstanbul’un en planlı yerleşim yerlerinden biri... Ancak yapılan imar değişiklikleri Bahçeşehir’de ‘rant’ endişesine neden oluyor. Özellikle ilçenin en önemli yeşil alanı gölet bölgesinde yapılaşma izni verilmesi tepki çekiyor.


İstanbul’un en planlı bölgelerinden Bahçeşehir’deki plan değişikliklerine mahkeme “dur” dedi. Meclis üyeleri bu kararın örnek olmasını istedi. Gölet bölgesi tartışmalı bir şekilde satışa çıkarılan İstanbul Bahçeşehir’de art arda yükselen lüks inşaat projelerinden biri daha iptal edildi.

Bahçeşehir 2.kısım için 2012’de yapılan imar planı değişikliği ile parsellerde yer alan kreş alanı iptal edilerek park alanına alındı. Sağlık tesisi ve yeşil alanlar da iptal edilip emsal 0.50, yükseklik serbest bırakılarak imara açıldı. İtirazlar üzerine proje alanının kuzeyinde yeşil alan düzenlemesi yapıldı, yüksekliğe 2 kat sınırı getirildi.

DAVA SÜRECİ 3 YIL SÜRDÜ, İNŞAAT BİTTİ


Plan değişikliği aralarında Serdar Bayraktar ve Hakkı Sağlam’ın da aralarında bulunduğu CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclis üyelerince yargıya taşındı. Mahkeme davayı önce ehliyet yönünden reddetti. Danıştay kararı bozunca İstanbul 9. İdare Mahkemesi davayı yeniden gördü. 2012 yılında açılan dava 3 yıl sonra sonuçlandı. Bu sırada proje de tamamlandı.

ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE DE AYKIRI


Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda parsellerin doğal yapısının yapılaşmaya izin vermeyecek kadar eğimli olduğu, zorunlu olmadıkça burada yapılaşmaya izin verilemeyeceği vurgulandı. Bilirkişi, planın şehircilik ilkeleri ve kamu yararına uygun olmadığı kanaatine vardı.

İMAR MEVZUATINA AYKIRI BULUNDU


Mahkeme; plan kararları ve bilirkişi raporunu değerlendirerek yaşlılara engellilere, çocuklara, yöre halkına hizmet vermesi beklenen kreş ve sağlık tesisi alanlarına ayrılan yerlerin uygun olmadığına dikkat çekti. Yoğunluğun artırılmış olması nedeniyle planın teknik yönden imar mevzuatına uygun olmadığı sonucuna varan mahkeme 14 Eylül 2015’te planı oybirliği ile iptal etti.

FOTO: SÖZCÜ Serdar Bayraktar

‘Kent adeta kuşatma altında’


İMAR planının iptali için dava açan meclis üyelerinden Serdar Bayraktar, Bahçeşehir’in adeta kuşatma altında olduğunu belirterek semtte 2013 yılında yapımı tamamlanan 4 bin konutluk inşaat projesinin de mahkeme tarafından iptal edildiğini anımsattı. Gölet bölgesinin de yapılaşmaya açıldığını kaydeden Bayraktar Bahçeşehir’e metro hattı planlandığını, Ispartakule hızlı tren istasyonunun da burada yapılacağını anlattı.
Bayraktar, “Bahçeşehir’in en temel özelliği uluslararası ödüller almış planlı yapısı, yeşili ve gölet bölgesidir. Bahçeşehir’de kamu elindeki parseller tek tek satıldı, bölgede yapılaşma arttı. Bizce bu mahkeme kararı tüm bu uygulamalar için bir emsal oluşturmakta, bir kent inşa edilirken ve geliştirilirken nasıl bir yaklaşım gerektiğini bir kez daha göstermekte” diye konuştu.