Bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel bilgilerini içerdiği iddia edildi. İddialara ilişkin hükümetten ilk açıklama geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iddiaların yalan olduğunu söyledi. CHP ise iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım söz konusu iddiaları yalanladı.


Bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanının, 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel bilgilerini içerdiği iddia edilmişti. Uluslararası basın kuruluşlarında da yer alan haberde; ad, soyad,anne-baba adı, doğum yeri ve tarihi, nüfus kayıt yeri ile açık adres bilgilerinin sızdırıldığı öne sürüldü. Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı iddialarına yönelik açıklama yaptı. Bakan Yıldırım konuyla ilgili olarak "Mernis bilgilerinin çalındığı iddiası doğru değildir" dedi.

FOTO:DHA - CHP'li Veli Ağbaba iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

CHP HAREKETE GEÇTİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise 50 milyona yakın vatandaşın tüm kimlik bilgilerinin paylaşılmasını Meclis gündemine taşıdı. "Vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin internette yayılmış olması, kamu kurum ve kuruluşlarının veri güvenliği konusunda yetersiz olduğu sonucunu gözler önüne sermektedir. Böylesi bir ortamda, siber güvenlik ve kişisel verilerin güvenliği bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir. Bu alanlarda yaşanan bir zafiyet, tüm ülke güvenliğini ilgilendirmektedir" diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba'nın Meclis Araştırma Önergesi şöyle: Bir internet sitesinde "Türkiye Vatandaşları Veritabanıö başlığıyla yayınlanan dosyada Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan 49 milyon 611 bin 709 vatandaşın tüm kimlik bilgileri paylaşılmıştır. Bu sızıntı ile vatandaşlarımızın TC kimlik numaraları, isim ve soy isimleri, anne ve baba adları, cinsiyet, doğum tarihi ve yeri, nüfus kayıt yeri ve açık adresleri gibi nüfus bilgileri alenileşmiştir. Tüm vatandaşların kimlik bilgileri, herkes tarafından erişilebilir duruma gelmiştir. İnternet sitesinde paylaşılan dosya uzantı isminde "Mernis" ifadesinin geçmesi, kimlik bilgilerinin Merkezi Nüfus İdare Sistemi'nden (MERNİS) alındığını ortaya koymaktadır. Geçtiğimiz dönemde de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi bazı kamu kurumlarından sızan belgeler internet ortamında yayınlanmış ve herkes tarafından indirilebilir duruma gelmiştir. Vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin internette yayılmış olması, kamu kurum ve kuruluşlarının veri güvenliği konusunda yetersiz olduğu sonucunu gözler önüne sermektedir. Günümüz dünyasında siber güvenliğin önemi oldukça artmıştır. Kamu kurumlarının yanında, tüm enerji, su yönetimi, sağlık, ulaşım, sosyal güvenlik, haberleşme, borsa ve finansal hizmetler siber ağlar üzerinden yönetilmektedir. Böylesi bir ortamda, siber güvenlik ve kişisel verilerin güvenliği bir ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir. Bu alanlarda yaşanan bir zafiyet, tüm ülke güvenliğini ilgilendirmektedir. Tüm bu nedenlerle, Türkiye'nin siber güvenlik konusundaki açıklarının tespit edilmesi, MERNİS sisteminden ele geçirildiği anlaşılan verilerin nasıl sızdığının ortaya çıkarılması, MERNİS güvenliğinin sorgulanması, 50 milyona yakın vatandaşımızın kimlik bilgilerinin internet ortamında yayınlanmasının yaratacağı problemlerin tespit edilerek gerekli çalışmaların yapılması amacıyla Anayasanın 98. TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz."