ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, dün İstanbul'daki ilk gününde Suriye ile ilgili açıklamalarında "PYD'yi PKK'dan ayrı tutmak gerekir" demişti. Biden'ın bu açıklaması hükümet cephesi tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Biden'ın sözlerine sert tepki veren Başbakan Davutoğlu “PYD bir terör örgütüdür. Onun DEAŞ’a (IŞİD) karşı mücadele etmesi bunu değiştirmez” demişti. PYD ile ilgili bu farklı açıklamaların gölgesinde ikili bugün Beşiktaş'taki Başbakanlık ofisinde biraraya geldi. 11:15'de başlayan ikili görüşme 14:00 sıralarında sona erdi. Görüşmenin ardından ikili ortak basın açıklaması yaptı. Ancak her iki isim de PYD kelimesini telaffuz etmedi. Davutoğlu, PYD'nin silahlı kanadı YPG için "PKK'nın bir parçası" derken, Biden PYD'yi de YPG'yi dillendirmedi. ABD'nin iki numarası "ortak hedef IŞİD" vurgusu yaptı. Görüşmenin ardından ise Başbakanlık bir açıklama yaptı. Açıklamada "Başika konusunda ABD ile koordineli hareket etmek ve yeni inisiyaftifler kullanma konusunda mutabakat sağlandı" denildi.


FOTO:DHA - Biden-Davutoğlu görüşmesi yaklaşık 2 saat 45 dakika sürdü

"YGP PKK'NIN BİR PARÇASI"


Ortak toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu "YPG, PKK'nın bir parçasıdır" dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Sınırımızda ne DAEŞ (IŞİD) ne PKK unsurlarını görmek istemiyoruz. PKK'ya karşı mücadelemizin gerekçelerini de sayın Biden'la paylaştım..."

BİDEN 'PYD' İSMİNİ TELAFFUZ ETMEDİ


Davutoğlu'ndan sonra söz alan Joe Biden ise "Türkiye ile DAEŞ, El Nusra  ve PKK konusunda hemfikiriz, bunlar terörist gruplar. Türkiye tabii ki halkını korumak için teröre karşı elinden gelen çabayı gösterecek" dedi. Ancak Biden'ın PYD ismini telaffuz etmemesi dikkat çekti.

"ORTAK HEDEF DAEŞ"


Biden sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye sınırlarının güvenliği için önemli adımlar attı. Sınırdaki faaliyetlerimize DAEŞ'i yendikten sonra da devam edeceğiz. Ortak misyonumuz DAEŞ'i ortadan kaldırmaktır."

MUSUL MESAJI


Musul'la ilgili de konuşan Biden "Musul'u geri almak için çabalayacağız, bu kenti işgalden kurtaracağız" dedi.

"BAŞİKA'DA MUTABAKAT SAĞLANDI"


İkili ortak açıklamanın ardından yemek yedi. Saat 16:00 sıralarında ise Başbakanlık'tan görüşmeye dair açıklama yaptı. Açıklamada "Başika konusunda ABD ile koordineli hareket etmek ve yeni inisiyaftifler kullanma konrusunda mutabakat sağlandı" denildi.

DAVUTOĞLU BIDEN'IN SÖZLERİNİ ELEŞTİRMİŞTİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu bu sabah Almanya dönüşünde Joe Biden'ın dün İstanbul'da yaptığı "PYD ile ilgili" açıklamalara tepki göstermişti. ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın Türkiye ziyaretine ve burada yaptığı "PYD'yi PKK'dan ayrı tutmak gerekir" açıklamasına ilişkin konuşan Davutoğlu “PYD bir terör örgütüdür. Onun DEAŞ’a (IŞİD) karşı mücadele etmesi bunu değiştirmez” demişti. Biden’ın İstanbul’daki temaslarını değerlendiren Davutoğlu “Biden’in şehit yakınları ile de görüşmesini isterdik” diye konuşmuştu.