Filipinli Karen Lim ile Burdurlu Barış Deyirmenci, 2006 yılında bir Amerika seyahat gemisinde çalışırken tanıştı. İki genç birbirlerine aşık oldu. 2010 yılında evlendiler. Doğan çocuklarına Huma adını verdiler. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’nı bitiren baba Barış, bir yandan Ankara Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken, bir yandan da UNICEF Çocuklara Yardım Fonu’nda danışman olarak çalışıyordu. Anne Karen ise Filipinler’de 1611 yılında kurulan Santo Tomas Üniversitesi mezunuydu. İkisi de herhangi bir cemaat ya da FETÖ okulunda okumamıştı. Karen, 2008 yılından itibaren Türkiye’de farklı okullarda İngilizce öğretmeni olarak çalışıyordu. Son görev yeri ise Turgut Özal Üniversitesi İngilizce okutmanlığıydı.

HASTANE YERİNE TOPLAMA MERKEZİNE

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Turgut Özal Üniversitesi kapatıldı. İşsiz kalan Karen, YÖK’ten aldığı çalışma iznini,
oturma iznine çevirmek için geçtiğimiz eylül ayında Ankara Göç İdaresi’ne başvurdu. 7 Kasım gününe randevu aldı. Aynı gün Karen’e hakkında “kamu güvenliğini tehlikeye sokmak”tan sınır dışı kararı olduğu söylendi. Karen, burada ifadesini veriyor. Ancak sınır dışı işlemi uygulanmak üzere 6 gün karakolda tutuluyor. Uçak bileti alınarak 13 Kasım’da gönderileceği söyleniyor.

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Yıldırım Kaya’ya konu intikal ediyor. Milletvekili Mehmet Tüm ile birlikte Kavaklıdere Polis Merkezi’ne gidip sınırdışı işlemini durdurmaya çalışıyorlar. Ancak hastaneye götürülmek üzere polis aracına bindirilen Karen Lim, ailesine haber verilmeden, 1 yaşındaki bebeği Huma’yı göremeden İzmit’te bulunan toplama merkezine götürülüyor. 13 aylık bebek ise karakolda bırakılıyor.

CHP’li Yıldırım Kaya, “FETÖ’yle mücadele etmenin yolu, 1 yaşındaki Huma’yı annesinden ayırmak olmamalı. Bayan Lim’i devlet soruşturmalı ama bunun yolu bu şekilde olmamalı. Karen Lim Ankara’da kızının yanına getirilerek bu soruşturma yürütülebilir. Huma’yı annesinden ayırarak cezalandırıyorlar” diyor. CHP’li Mehmet Tüm ise yetkililere şöyle sesleniyor: “Karen Lim sınır dışı edilerek, Türkiye’nin hiçbir sorunu çözülmeyecektir. Ama sınır dışı ederseniz Türkiye’ye yeni bir sorun daha ekleyeceksiniz. Karen Lim’i bir an önce bulunduğu kamptan, çocuğunun yanına gönderiniz. Bu ailenin dramının bitmesi için sizlerden destek bekliyoruz.”

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker de, İçişleri Bakanı’nın cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde olayın gelimişini anlattı ve şu soruları yöneltti:

MECLİS’E SORU ÖNERGESİ VERDİ

“Filipinler vatandaşı olan Karen Lim kamu güvenliğini nasıl bir tehlikeye sokmuştur? Karen Lim hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma yapılmamasına rağmen neden sınır dışı kararı verilmiştir? Hakkında adli veya idari soruşturma olmayan birinin 13 aylık yavrusundan zorla ayrı bırakılmasını ve ailenin parçalanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 15 Temmuz üzerinden dört ay geçmesine rağmen ülkeden kaçmayan, hatta oturma iznini uzatmak isteyen Lim ve ailesi hakkında nasıl şüpheli bir durum olabilir?”

İLGİLİ HABERGözaltına alınan Fransız gazeteci Olivier Bertrand'a sınırdışıGözaltına alınan Fransız gazeteci Olivier Bertrand'a sınırdışı