Mülteciler bu kez Suriye sınırından değil Ege’den gelecek. Sığınmacıların toplanma adresi ise İzmir’in tatil beldesi Dikili olacak. Feribotlarla taşınacak ilk grup yarın Dikili’ye ulaşacak.  Sürecin ilçe turizmini olumsuz etkileyeceğini düşünen vatandaşlar ise tepkili: Dikilimiz cennet gibi, buraya kıymayın

Gökmen ULU

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart tarihinde varılan anlaşmayla mülteciler konusunda yeni bir dönem başladı. İktidar, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için AB’den 3 milyar Euro sözü aldı. Karşılığında daha iyi bir hayat umuduyla Yunanistan’a kaçan Suriyelileri geri alma sözü verdi. Ölümü göze alıp Ege’den kaçak yollarla Avrupa’ya geçen sığınmacılar için geri dönüş tarihi olarak da 4 Nisan belirlendi.

DİKİLİ HALKI MEYDANA İNDİ, GERİ KABÜL SÜRECİNE İSYAN ETTİ
İlçenin mülteci kampına dönüşmesini istemeyen vatandaşlar, dün protesto mitingi gerçekleştirdi. Dikili sakinleri, “Ayağa dikildik”, “Dikili’de mülteci kampına hayır” ve “Susma haykır, sığınma kampına hayır” yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Vatandaşlar seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı.



500 BİN SIĞINMACI GELECEK


Dönüşün adresi ise en önemli kaçış rotalarından biri olan Dikili olarak belirlendi. Peki süreç nasıl işleyecek? Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen Suriyeli sığınmacılar nasıl iade edilecek?
Anlaşmaya göre, yüz binlerce sığınmacı Yunanistan’ın Midilli Adası’nda toplanacak, oradan da İzmir’in 17 bin nüfuslu Dikili İlçesi’ne getirilecek. AB, yarından itibaren 500 bin göçmeni Türkiye’ye göndermeye başlayacak.

İŞLEMLER LİMANDA YAPILACAK

Yetkililer, geri kabul işlemlerinin yapılması için yer arayışı yaşadı. Dikili Kaymakamlığı, Kaynarca mevkiinde iki Hazine arazisi gösterdi. Ancak ülkeye giriş işlemlerinin son anda Dikili Limanı geri sahasında yapılması kararlaştırıldı. Bunun üzerine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve kaymakamlık, Dikili Limanı geri sahasında hazırlık çalışmasına başladı. Alana iki adet çadır kuruldu. Çadırlardan birinde giriş işlemleri, diğerinde ise mültecilerin sağlık kontrollerinin yapılacağı öğrenildi. Alana seyyar tuvaletler de yerleştirildi.

HERKES FARKLI KONUŞUYOR

Peki bu aşamadan sonra ne olacak? Dikili’ye getirilecek binlerce sığınmacı nerede ve nasıl barındırılacak? Yetkililerin farklı açıklamaları var. Türk Kızılayı Başkan Yardımcısı Kerem Kınık, “İlk gelen sığınmacıları büyük olasılıkla otellerde ve ilçedeki tatil kamplarında ağırlayacağız” dedi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çiğli İlçesi’ndeki 700 kişilik barınma merkezinin “Geri gönderme merkezi” haline getirileceğini söyledi. Dikili Kaymakamı Mustafa Nazmi Sezgin ilçeye bir sığınmacı kampı kurulmayacağını, ilk işlemlerin ardından Suriyelilerin İzmir ve başka illerdeki mülteci kamplarına gönderileceğini açıkladı.

VATANDAŞLAR İSE ENDİŞELİ...



Ancak bu açıklamalar 17 bin nüfuslu ilçenin kaygılarını dindirmedi. Dün düzenledikleri protesto mitingiyle ilçenin ‘geri toplama merkezi’ olarak seçilmesine isyan eden Dikili halkı, düşüncelerini SÖZCÜ’ye anlattı. Esnaf Tekin Tanrıverdi, “Önce insani olarak bakmalıyız. Bu insanların da yaşam hakkı var. Ama doğru adres Dikili değil. Sığınmacı toplama yeri olarak Dikili’nin seçilmesi esnafımızı ve ilçe ekonomimizi olumsuz etkiler” dedi. Esnaf Muammer Kemerci ise “Dikilimiz cennet gibi. Lütfen, rica ediyoruz, bu güzelliğe kıymayın” diye konuştu.

17 bin nüfuslu Dikili bu yükü kaldıramaz!



Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun dün vatandaşların protesto mitingine destek verdi. Tosun, burada yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Dikili’ye kamp yapılırsa, 20 bin kişi yaşayacak. Dikili bunu kaldıramaz. Çünkü Dikili’nin alt yapısı yeterli değil. Güvenlik güçleri ile yasadışı kaçışları önleyemezken buraya getirilecek yüz binlerce kişi sebebi ile asayiş nasıl sağlanacak? Devlet hastanesinin kapasitesi asla yeterli olmayacak. Çocukların eğitimini sağlayacak ortam yok. Biz zaten ilçe kıyılarımızda yakalanan Suriyelilere insani yardımda bulunduk. Ama yüz binlercesi ile baş etmemiz mümkün değil.”
Dikili Esnaf Odası Başkanı Taner Eker de Suriyelilere ‘serbest dolaşım’ ya da ‘oturma’ belgesi verilmesinin turizmi baltalayacağını öne sürdü.

Spor salonunu bu hale getirdiler 

Mültecilerin kaldığı spor salonunun bu hali tepkilere neden oluyor.


Dikili, Avrupa’ya kaçak geçişlerin en önemli rotalarından biri... Sahil Güvenlik tarafından botlarla Yunan adalarına geçmek isterken Ege’de yakalanan sığınmacılar ise şimdiye kadar Dikili Spor Salonu’nda misafir ediliyordu. Dikili Belediyespor Kulübü Başkanı Ahmet Öcal, bu durumun yarattığı olumsuzluklara dikkat çekti ve şöyle dedi:
“Sığınmacılar aylar boyunca spor salonunda kaldı. Sürekli bir sirkülasyon yaşandı. Spor salonu kullanılamaz hale geldi. Salonun camlarını ve kapılarını kırdılar, formalarımızı yaktılar, toplarımızı patlattılar. Bozulan salon zemininin onarımına bugün başlansa en az altı ay sürer. Bu nedenle gelecekte yaşanabileceklerden dolayı endişe duyuyoruz.”



Atatürkçü Düşünce Derneği Dikili Şube Başkanı Ayşe Çömlekçiler ise “Bu durum bizi çok ürkütüyor. Dikili’nin seçilmesindeki amacın bölgenin demografik yapısını değiştirmek olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Vatandaşlar da, kamp istemediklerini, kampların Suriye sınırlarına yapılması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Dikili değil Ayvalık olsun önerisi



Dikili’de 4 Nisan’da başlayacak sürece, sadece vatandaşların değil, kabullerde kullanılacak olan Dikili Liman İşletmeleri’nden de itiraz geldi. Kolin Grubu’na ait Dikili Liman işletmesinin, valilik, kaymakamlık ve belediyeden yardım istediği yazı ortaya çıktı.
Liman müdürünün imzası bulunan yazıda, mültecilerin kabulünün Dikili yerine Ayvalık’ta yapılması önerisi getirildi. Yazıda, “Liman sahamızın küçük ve dar oluşu, mülteci kabul işlemleri sırasında, sorunlara yol açacaktır. Ayvalık İskelesi’nin mülteci geri kabul işlemleri için daha uygun olduğu değerlendirilmektedir” denildi. Konuya ilişkin yazının gittiği taraflardan ise, henüz bir açıklama yapılmadı. DHA

Midilli ve Nazlı Jale ile gelecekler



Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Suriyeli sığınmacıların Dikili’ye nasıl taşınacağı da netlik kazandı. Mültecilerin, ilçeye Nazlı Jale adlı katamaran ve Midilli feribotu ile taşınması bekleniyor. Nazlı Jale ile güzergah başına 100’ü sığınmacı ve 100’ü polis olmak üzere 200 kişi taşınabilecek. Midilli’yle ise sefer başına 50 polis ve 50 mülteci yolculuk edecek. İlk grubun yarın sabah 10.00 gibi Dikili’ye ulaşması bekleniyor. Çarşamba gününe kadar 700 mültecinin Türkiye’ye iade edileceği hesaplanıyor.

Bono’dan Suriyeli çocuklara ziyaret



Dünyaca ünlü U2 grubunun İrlandalı solisti Bono, önceki gün Gaziantep’in Nizip İlçesi’nde bulunan çadır kenti ziyaret etti. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile birlikte Gaziantep’e giden Bono, çadır kent hakkında bilgi aldı. Bono, kamp içerisinde bulunan anaokulu ve sosyal tesiste de inceleme yaptı. Anaokulunda eğitim gören öğrenciler ile bir araya gelen ünlü şarkıcı Bono, Suriyeli çocukların söylediği Arapça şarkıyı dinledi. DHA