NASA, terör örgütü IŞİD’in geçen hafta ateşe verdiği Musul'un güneyindeki Mişrak Kükürt tesisinden yayılan zehirli gazların Türkiye'ye geldiğini gösteren harita yayınlamıştı.

Bu ölümcül gazların rüzgarların da etkisiyle Türkiye'ye doğru ilerleyişi vatandaşları tedirgin etti.

MARDİN, ŞIRNAK, HAKKÂRİ'DE RİSK VAR

NASA'nın sitesinden yayınlanan habere göre; Terra ve Agua uyduları, Mişrak'taki yangını 20 Ekim'de belirledi, kükürt tesisinden yayılan beyaz duman bölgeyi kapladı ve birkaç gün içinde zehirli gazlar rüzgarın da yardımıyla atmosfere yayıldı. 24 Ekim'de yayınlanan haritada, tesisin yanmasının ardından açığa çıkan ‘sülfür dioksit’in, Tıkrit ve başkent Bağdat'ın dışında Türkiye'nin güneydoğusuna da yayıldığı görülüyordu.

nasa-harita

'TEKNİK BİR ARIZA'


Zehirli gazlar bugün itibariyle Güneydoğu'ya ulaştı ancak tüm gözlerin çevrildiği http://havaizleme.gov.tr/ sitesinde, Güneydoğu illerinin hava kalitesini gösteren vericilerin arızalı olduğu görüldü.

BAŞBAKAN YARDIMCISI: ÇOK ACİL BİR TEHLİKE YOK


Konuyla ilgili dün konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışmasına göre, olası asit yağmuru başladığında rüzgârın yönünü değiştireceğini, çok acil bir tehlike gözükmediğini söyledi. Kanal 24’te canlı yayında konuşan Kaynak, acil bir tehlike oluşması halinde ise gerekli tedbirlerin alınacağını ve vatandaşların uyarılacağını aktardı.

BÖLGEDE GÜNLERDİR İNTERNET DE YOK



Arızanın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok ilde hem sabit hem de mobil hatlardan internete erişiminde yaşanan sorundan kaynaklanabileceği üzerinde de duruluyor.