İngiltere tarihinin en kritik referandumlarından birisini geride bıraktı. Bir süredir Avrupa Birliği’nden ayrılmak istediğini söyleyen seslerin yükselmesiyle birlikte sandık başına giden İngiltere, yüksek katılımlı bir oylama sonucunda ayrılık kararı aldı. Referandum sonuçlarına bakıldığında yaşlı nüfusun ayrılık yönünde oy kullandığı görülürken gençlerin konuya biraz daha çekimser kaldığı ortaya çıktı. Her ne kadar oylama İngiltere’de yapılsa da sonuçlar hiç şüphesiz uzun vadede tüm dünya ülkelerini etkileyecek.
haritaa

Biz de İngiliz asıllı Türkler ile İngiltere vatandaşı da olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının "ayrılık kararı sonrası" yorumlarının ne olduğunu merak ettik ve onlara sorduk.

suna-ortaSUNA YILDIZOĞLU: İYİ BİR KARAR


Konuyla ilgili sozcu.com.tr'nin sorularını yanıtlayan ünlü sanatçı Suna Yıldızoğlu referandum ile ilgili olarak "Ben tamamen objektif bakmaya çalışıyorum. Ve iyi bir karar olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa birliği ne kadar iyi niyetli başladıysa öyle devam etmedi. Ve açıkçası dünyanın böyle bir patlamaya ihtiyacı vardı. Bu süreçten sonra İngiltere için daha iyi bir ortam çıkacağına inanıyorum. Tabi ki belli bir zaman sonra, çünkü İngilizleri oldukça uzun bir süreç bekliyor. Bu karar sonrasında, Avrupa birliğinin bu sarsıntıdan kısa zamanda çıkmasını ve toparlanmasını umuyorum." dedi.

Yasemin Allen sozcu.com.tr'nin sorularını yanıtladı. Yasemin Allen sozcu.com.tr'nin sorularını yanıtladı.

YASEMİN ALLEN: KARARSIZIM


Ünlü sanatçının kendisi gibi oyuncu olan kızı Yasemin Allen ise "Brexit konusunda kararsızım. Olaya ilk bakıldığında ulusalcı mentalitenin kazanmış olması gibi görünse ve insanlar arasında böyle bir yankı yaratsa da sonuçlarının bu yönde etkili olacağından emin değilim. Hiç bir yerde açık bir şekilde ne sağlayacağı ya da götürüsünün tam olarak ne olacağı hakkında düzgün bir bilgi yok şu anda. Borsada Pound'un değer kaybetmiş olması sadece insanların bunun üzerine evet ya da hayır şeklinde yatırım yapmış olmasının göstergesi olduğunu düşünüyorum. Bu anket belli bir kesimin oylarını kazanmak için David Cameron tarafından ortaya atılmış ve sonrasında gerçekleşmiş, sonucu çok fazla düşünülmeden ortaya atılmış bir fikirdir. Dünya düzeni değişiyor ve evriliyor, bununla beraber başka ülkelerin de değişiklikler yaşayacağından eminim." dedi.

Ünlü oyun yazarı Almula Merter Churm Almula Merter Churm "Kraliçe'ye küfredip duruyorlardı" diye çıkan sonuca destek verdi.


Ünlü tiyatro oyuncusu ve yönetmeni

"KRALİÇE'YE KÜFREDİP DURUYORLARDI"


Ünlü tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Almula Merter Churm ise  "Eşim ve benim görüşümüzde Avrupa Birliği’nden çıkılması yönündeydi. Bu yüzden bu sabah oylamadan çıkan sonuçtan mutlu olduk. Avrupa Birliği’nin İngiltere'de getirdiği olanaklardan dolayı parazit olarak yaşayan pek çok göçmen vardı. Hepsi kendilerini işsizliğe atıp ya da aslı olmayan sağlık nedenleriyle devletten her türlü yardımı alıyorlar, sonra da yan gelip yatıyorlardı. Ama bu arada evleri falan da var. Devlete dayamışlar sırtlarını... Tanıdığım o kadar fazla kişi var ki. Şimdi onlardan temizlenme zamanı... Çünkü artık bedava yaşam olmayacak hayatlarında... Ayrıca İngiltere'ye ve Kraliçe'ye küfredip duruyorlardı. O zaman şair ne demiş "Artık demir alma zamanı geldi" Daha pek çok neden sayabilirim çıkışın iyi olduğuna dair. Ama benim için en güzel yani bu. Hem devlete sırtını daya hem küfret... Bundan sonra her şey değişecek." dedi.

MEHMET ERGEN: İNGİLİZ MUHAFAZAKARLAR HATA YAPTI

Londra'da Arcola Theatre tiyatro salonu olan tiyatro oyuncusu, yönetmen, çevirmen Mehmet Ergen ise görüşünü şöyle açıkladı:

"UKIP ve çevresindeki aşırı sağ görüş, İngiliz halkını yanılttı. 2. Dünya Savaşı'nın bitişinden beri Avrupa'daki en uzun soluklu ve en sağlıklı işbirliği sekteye uğradı. Hem ekonomik hem kültürel alışveriş anlamında İngiliz muhafazakarlar büyük bir hata yaptı.

yonetmen8802

İLGİLİ HABERİngiltere'nin AB'den ayrılma kararına ilk tepkilerİngiltere'nin Mehmet Şimşek'ten İngiltere yorumu