Yerel seçimlerde beklediği sonuçları alamayan Merkel'in başarısız olmasının en büyük sebebi olarak mültecilere uyguladığı açık kapı politikası gösteriliyor.

Öte yandan Merkel, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nı en çok destekleyen liderlerin başında geliyordu. Merkel, anlaşma karşılığında Türkiye'nin beklediği vize muafiyeti konusunda "Türkiye'ye taviz vermemesi gerektiği konusunda" da yoğun olarak eleştirilmişti.

MERKEL'E İKİNCİ BÜYÜK İKAZ


Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar'ın (CDU) kardeş partisi CSU'nun Bavyera eyaleti maliye bakanı Markus Soeder Berlin'deki sonuçları iki hafta içindeki "ikinci büyük ikaz" olarak niteledi.

CDU'nun iki hafta Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçimlerinde güç kaybetmesinin ardından CSU Merkel'den göçmen politikasını sıkılaştırmasını istemişti.

CSU, geçen yıl 1 milyon göçmen ve mülteciyi ülkeye kabul eden Merkel'in ülkeye aldığı mülteci sayısını yılda 200,000 ile sınırlamasını istiyor, ancak Merkel bunu kabul etmiyor.

Genel seçimlerden bir yıl önce alınan bu ikinci mağlubiyet Merkel üzerindeki baskıyı artırırken, Merkel'in muhafazakar partisi içindeki görüş ayrılıklarını da artırabilir.

IRKÇI PARTİ YÜKSELİŞTE


Eyalette seçmenler Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisine yöneldi. Sadece üç yıl önce kurulan AfD oyların yüzde 12.9'unu aldı.

ZDF televizyonunun haberine göre Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar'ın (CDU) oyu 2011 seçimlerindeki yüzde 23.3 düzeyinden yüzde 18'e geriledi.

Seçimlerde güç yitiren Sosyal Demokratlar (SPD) yine de en yüksek oyu alan parti oldu. SPD'nin oyu yüzde 28.3'ten yüzde 22.4'e geriledi.

Merkel'in koalisyonunda yer alan SPD'nin müttefikleri Yeşiller yüzde 15.9, Sol parti ise yüzde 15.7 oy aldı.

Seçime katılım yüzde 66 civarında oldu. Katılımdaki artışın en önemli sebebinin yabancı ve İslam karşıtı söylemleri bulunan ırkçı AFD'nin diğer eyaletlerde meclise girmesinin oluşturduğu endişenin neden olduğu açıklandı. 2011 yılındaki eyalet seçimlerine katılım ise yüzde 62'ydi.