Konya’da FETÖ soruşturması kapsamında 17 ilde 71’i üsteğmen 73 pilotun yakalanması için başlatılan operasyonda, 45 şüpheli gözaltına alındı. Daha önce yapılan operasyonlarda yakalananlardan alınan ifadeler ve toplanan deliller ışığında, FETÖ yapılanması içerisinde aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi. Konya merkezli 17 ilde örgütle bağlantılı olduğu öne sürülen 73 pilot hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 71’inin üsteğmen, ikisinin ise albay ve kurmay albay olduğu öğrenildi. Operasyonda, haklarında yakalama kararı çıkarılan 73 şüpheliden, 45’i gözaltına alındı. Şüpheliler, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

Pilotlar en mahremler


Soruşturmayla ilgili detaylar ise dikkati çekiyor. Örgütte, memleketin geleceği olarak görülen pilotların özel olarak seçildiği öğrenildi. Çocukluktan itibaren ilgilenmeye başlanılan şüphelilere, örgüte bağlılığı artırmak için Fethullah Gülen’in kitaplarının okutulduğu, vaazları ve videolarının izletildiği bildirildi. Bu şekilde hava harp okullarında etkin bir güce sahip olan örgütün, pilot yaptıkları kişileri sürekli kontrol ve denetim altında tuttukları, gidilen ile ve verilen göreve göre “abi” olarak tabir edilen örgüt üyelerinin değiştiği kaydedildi. Pilotların, FETÖ’nün en “mahrem”leri olarak görüldüğü bu nedenle deşifre olmamaları için herbirine bir kod adı verildiği belirtildi.

En itaatkârlar F- 16’ya


Örgütle bağlantısı olan pilotlara görevlerin kıdeme ya da başarıya göre değil, yapılanmaya bağlılık derecesine göre verildiği bildirildi. Yapılanmaya en çok itaatkar olanların F-16 savaş uçağı pilotu yapıldığı, itaatkarlık durumuna göre prestijli görevlerin arttığı öğrenildi. Pilotların maaş ya da görev yolluğu ve harcırahlarından “himmet” kesintilerinin yapıldığı belirtildi.

Üs komutanı tutuklanmıştı


Konya’da geçen 20 Ekim günü yapılan 3’üncü dalga operasyonunda gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 47 askerden, 2’si albay 29 asker çıkarıldığı mahmekece tutuklanmıştı. Darbe girişimi ardından 3’üncü Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Haluk Şahar, İstanbul’da gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Şahar’ın, darbe girişi sırasında Üssün Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk’e, 4 adet F16 uçağının hazırda bulunması emrini verdiği iddia edildi. Darbe girişiminin ardından hava üs komutanlığına yapılan ilk operasyonda Hava Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk ve Hava Kuvvetleri Muharebe Arama Kurtarma Timi (MAK) Komutanı Başçavuş Yılmaz Bahar’ın da aralarında bulunduğu 23 asker tutuklanmıştı. Geçen 4 Ekim günü düzenlenen 2’nci dalga operasyonunda ise 21 asker tutuklanmıştı.

İncirlik bağlantısı


Konya operasyonu sürerken, Adana’daki İncirlik Üssü’nün Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı biriminde de operasyon düzenlendi. İncirlik 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’nda görevli 5 pilot üsteğmen KOM ekipleri tarafından lojmanlarında arama yapılıp gözaltına alanarak, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Konya’ya sevkedildi.