Taylan YILDIRIM İZMİR, (DHA) - İZMİR`de, avukat, gazeteci ve işadamının bir araya gelmesiyle oluşan 4 kişilik heyet, Suriye savaşı sonrasında ortaya çıkan sığınmacı sorununu Lahey Uluslararası Adalet Divanı`na taşıdı. Başvuru dilekçesinde dünyadaki 193 ülkeden şikayetçi olduklarını belirten Avukat Senih Özay, "Bu insanlık dramına, savaşa, masum insanların ölümüne sebep olan hangi düşünce ve sözde tez olursa olsun, sorumluları kimler olurlarsa olsunlar, üstelik savaşa mani olma çabasına girmeyenler de dahil olmak üzere Lahey Uluslararası Adalet Divanı`nda yargılanmalı" dedi.
`Arap baharı` olarak Afrika ülkelerinde başlayan halk ayaklanmalarıyla birçok ülkenin rejimlerinde değişiklikler oldu. Bu ayaklanmalar 5 yıl önce de Suriye`de başladı. Ülkede giderek karmaşık hale gelen gelişmelerden sonra, ölümden kaçan milyonlarca Suriyeli, Türkiye`ye sığındı. Buradan da Avrupa ülkelerine geçmek için kaçak yollardan kaçmaya çalıştı. Suriyeli mülteci sorunu, başta Türkiye ve Avrupa ülkeleri olmak üzere hemen tüm ülkeleri ilgilendirmeye başladı.
İZMİR`DEN İTİRAZ YÜKSELDİ
Savaş sonrası ortaya çıkan mülteci dramlarına karşı duyarsız kalamayan İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü, işadamı Mehmet Refik Soyer ve gazeteci, yazar Feyzi Hepşenkal, olayı Lahey`deki Uluslararası Adalet Divanı`na taşıdı. Adalet Divanı`na dilekçelerini sunan Avukat Senih Özay, mülteciler meselesinin, evrensel boyutta giderek hız kazandığını, batı ülkelerinin devasa sorunu haline geldiğini vurguladı. Söz konusu mülteci sorunuyla nasıl baş edeceğini bilmeyen batılı ülkelerin, geçici çözümler üretip bundan kurtulacaklarını varsaydıklarını da savunan Senih Özay, şöyle dedi:
"Oysa bu meselede pabuç pahalı. Süper güçlerin adeta harpçilik oynadıklarını sandıkları önemli alanlardan birisi olan Suriye`de, çok ciddi savaş ve insanlık dramları giderek, artan bir ivmeyle devam ediyor. Çocuk, kadın, yaşlı, sefil vaziyette, aç biilaç ve ölüm korkusuyla soğuk, yağmur, çamur demeden yollara düştüler. En yakındaki Türkiye`ye, yollanmış durumdalar."
"HUKUK VE ADALET ARAYIŞINA YÖNELDİK"
Siyasi, sosyal, ekonomik, askeri ve dini sebeplere dayalı bu kavgalardan dolayı masum insanların hayatlarının alt üst olduğunu, yarım milyona yakın insanın yaşamı yitirdiğini anlatan Senih Özay, şöyle konuştu:
"Hukuk ve adalet arayışına yönelmemizden bu yana meselenin vahameti artmış ve ne yazık ki, bizleri haklı kılmıştır. `Bu insanlık dramına ve savaşa, masum insanların ölümüne sebep olan hangi düşünce ve sözde tez olursa olsun, müsebbibleri kimler olurlarsa olsunlar, üstelik savaşa mani olma çabasına girmeyenler de olmak üzere Lahey Uluslararası Adalet Divanı`nda yargılanmalılar. Suriyeli mülteciler trajedisi artan bir dehşetle sürdüğü sırada Adalet Divanı`na yaptığımız başvurunun ne kadar doğru olduğu da her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Haklı çıktığımız için hüzünlü, mutsusuz. Başta Avrupa Birliği olmak üzere, Birleşmiş Milletler`i dünya ülkelerini, sorunun çözümüne gerçekçi biçimde yaklaşmaya bir kez daha davet ediyoruz. Biz de, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin tümünü birden, yargılanmaları talebiyle Uluslararası Adalet Divanı`na havale ediyoruz. Dünya halklarını da uyanık olmaya çağırıyoruz."
DHA