Rimelan'da dünden bu yana düzenlenen ve federalizmin ele alındığı toplantıda, Kuzey Suriye Birleşik Demokratik Sistemi metninin kabul edildiği bildirildi. Yapılan oylamada, Kürtlerin kontrolündeki üç kantonun da federalizme onay verdiği kaydedildi.

 TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Oylamanın ardından Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, “Suriye'de belli bir kesim etnik kökene bağlı olarak tek taraflı olarak adımlar atamaz” dedi. Türk yetkili ayrıca, “Suriye halkı, ülkenin bir bütün olarak kalıp uzlaşma ve anayasayla geleceğine karar vermeli” ifadesini kullandı.

ŞAM'DAN İLANA SERT TEPKİ

Suriye hükümeti de gelişmenin yasal veya siyasi bir etkisi olmadığını belirtti. Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, resmi haber ajansı SANA'ya, "Böylesi bir duyurunun, Suriyelilerin tamamının isteğini yansıtmadığı sürece ne yasal bir değeri vardır, ne de yasal, siyasi, sosyal ve ekonomik bir etkisi vardır" açıklamasında bulundu. Kaynak, "Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti toprak bütünlüğünü ve Suriye halkını küçümseyen herkesi uyarıyor. Birlik veya federalizm konusunu gündeme getirmek Suriye'nin toprak birliği, anayasa, milliyetçilik ve uluslararası uzlaşmalara aykırıdır" dedi. Federal sistem oylamasına, Suriyeli muhalif gruplardan Yüksek Müzakere Komitesi ve Ulusal Koalisyon da tepki gösterdi.