Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Nejat Birecik ve İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Vekili Zafer Kayaokay, tiyatro festivalini izlemek yerine Zagreb'de turistik gezi yaptı. Birecik ve Kayaokay, UNESCO Uluslararası Tiyatro Entstitüsü Hırvatistan Merkezi’nin düzenlediği Hırvat Tiyatro Festivali’ne katılmak üzere Zagreb’e gitti. Masrafları Hırvatistan tarafından karşılanan gezide, Türk katılımcıların yabancı dil bilmedikleri gerekçesiyle Türk Büyükelçiliği’nden turist rehberi isteyip şehri gezdiği, etkinliklere de katılmadığı öğrenildi.

NOTA GİBİ PROTESTO


Bu durum üzerine UNESCO Tiyatro Enstitüsü Başkanı Zeljka Turcinovic, Türkiye’ye nota gibi bir bildirimde bulundu. Turcinovic, “Festivalin Yönetim Kurulu Üyeleri ile uluslararası seçkin konukları bu üzücü duruma şahit oldular. Tiyatro festivalimiz için davet ettiğimiz Birecik ve Kayaokay’ın kültür ve sanat alanında işbirliği adımları atmak yerine, turistik amaçla gelmiş olduklarını esefle belirtir, Türkiye devletinin itibarını zedeleyen bu beylerin durumunu takdirinize sunarım” dedi.

KAYAOKAY “BİZİ HİÇ AĞIRLAMADILAR”


SÖZCÜ'nün ulaştığı İstanbul Devlet Tiyatroları Müdür Vekili Zafer Kayaokya ise, "Bizi orada hiç ağırlamadılar. Biz de bu durumu kendi makamlarımıza aktardık. Onlar da üzüldü. Bize bir mihmandar verdiler. Biz de o mihmandar eşliğinde oyunlara ve aktivitelere katıldık" dedi. Kayaokay, mektupta yazılanların aksine oyunlara ve aktivitelere katıldıklarını da savundu.