EDİRNE’de İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğündeki 20’nci Bölge UMKE eğitimlerinde senaryo gereği çöken yapının altında kalan bir yaralı gerçeği aratmayan çabayla kurtarıldı. Eğitimin sonunda UMKE’ye yeni katılan sağlık çalışanlarına sertifikaları verildi.
Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin bulunduğu 20’nci Bölge Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri (UMKE), Trakya Üniversitesi’nin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun bulunduğu Sarayiçi mevkiinde 5 günlük eğitime alındı. İlk gün yapılan teorik eğitimlerin ardından UKME ekipleri senaryo gereği çökmüş olan bir binanın altında kalan yaralı kurtarma tatbikatı düzenledi. Senaryoya göre, çöken bir binanın içerisinde mahsur kalan yaralı UMKE ekipleri tarafından çıkarıldı. Gerçeği aratmayan tatbikatta sağlıkçılar, yaralıya ilk müdahaleyi göçük altında yaptıktan sonra ambulansla hastaneye kaldırılmasını sağladı. UMKE’ye gönüllü olarak yeni katılan sağlıkların tatbikatını diğer ekiplerde izledi.
Edirne Sağlık Müdürlüğü, Acil ve Afetler Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Erhan Turhan, UMKE'ye yeni katılan sağlık personelinin eğitimlerini tamamladıklarını ifade ederek, “20’nci bölge olarak eğitimlerimizin üç gününü teorik bilgilerle tamamladık. Arkadaşlarımızın eğitim becerisi kazanması amacıyla tatbikat gerçekleştirdik. Çökük bir binada enkazda kalmış, kadın hastanın kurtarılmasını konu ettik. Burada damar yolu açılması, kırılan ayağının sabitlenmesi ve enkaz altından çıkartılıp 112 ekiplerine teslim edilmesi ile tatbikat sona erdi. Hepsini tebrik ediyoruz” dedi.

DHA