Yargıtay, MHP’de yılan hikayesine dönen muhaliflerle Genel Merkez arasındaki kongre savaşına son verdi. Yüksek Mahkeme, muhaliflerin başvurusu üzerine partinin kongreye taşınması kararı veren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi kararını oy birliği ile onadı.

Bu karar sonrası MHP Genel Merkezi ve Genel Başkan Devlet Bahçeli de direnmekten vazgeçerek, 26 Haziran ya da 10 Temmuz tarihlerinde ‘’Seçimli kongre’’ kararı aldı. Kongrenin bu iki tarihten hangisinde yapılacağı, MHP Genel Merkezince netleştirilecek.

Zorunlu-resim-(670x371)


YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ


MHP'de muhaliflerin topladığı imzalara karşın, Genel Merkezin kongreye gitmeyi reddetmesi üzerine açılan davada Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi partiyi kongreye taşıması için çağrı heyeti görevlendirmiş, genel merkez avukatları mahkemenin bu kararını temyiz etmişti. Ancak temyize bakacak olan Yargıtay 18. Hukuk dairesi, dosyayı bir türlü karara bağlamayınca adeta bir hukuk savaşı yaşanmış, MHP Genel Merkezi, yerel mahkeme kararının icrasını engellemek için Gemerek ve Tosya Asliye Hukuk Mahkemelerinden kongreyi durdurma kararı almıştı. Son olarak Yargıtay Başsavcılığına başvuran bir delege, MHP tüzüğünün Anayasa’ya aykırı olup olmadığının tespiti için dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini istemişti.

OY BİRLİĞİYLE ONAMA

Süreç, dosyanın temyizine bakan Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin kararıyla son buldu. Daire, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararını oy birliği ile onadı. Yargıtay’ın kararı kesin hüküm niteliği taşıyor.

Böylece, MHP’de muhaliflerin partiyi kongreye taşımasının önünde herhangi bir engel kalmazken MHP Genel Başşkan yardımcısı Semih Yalçın da Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin kararını açıkladı ve 26 Haziran ya da 10 Temmuz’da seçimli kongre kararı alındığını bildirdi. Kongrede hem Genel Başkan hem de MKYK üyeleri seçilecek.

Meral Akşener, Sinan Ogan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın’dan oluşan 4 Genel Başkan adayının bu kongrede tek adaya düşerek seçime girmesi bekleniyor.