İzmir’de 17 yıldan bu yana çözülemeyen ve ’Basmane Çukuru’ olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satış ihalesi geçtiğimiz Ocak ayında yapılmıştı. İhaleye, tahmini bedel olan 80 milyon dolarlık tek teklifi Folkart Yapı AŞ'yi  de bünyesinde bulunduran Sancak Ailesi’ne ait Saya Grup’un Livamine Madencilik A.Ş. şirketi vermişti.

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, projeyi Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ve Manet Genel Müdürü Tarık Kayar’dan oluşan konsorsiyumla birlikte gerçekleştirip, 750 milyon liralık yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Ancak Zorlu ailesine ait Güçbirliği Holding pilot firma olduğu ve kendisinden bağımsız ihale yapılamayacağı gerekçesiyle satışa itiraz etti. İhalenin hukuka aykırı olduğunu iddia eden Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, yargıya başvurduklarını açıkladı.

Basmane çukuru sorunu yıllardır düzeltilmeyi bekliyor Basmane çukuru sorunu yıllardır düzeltilmeyi bekliyor

YARGI SERÜVENİ SURVIVOR'U GEÇTİ


Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, basın toplantısı düzenleyerek önce yaşanan süreci anlattı. İhaleyi aldıkları 1998 yılında inşaata başladıklarını belirten Zorlu, bir yıl sonra inşaatın mahkemelik olduğunu ve idare mahkemesinin 1999 yılında yürütmeyi durdurduğunu hatırlattı. Zorlu, "Yargı serüveni Survivor'u geçti. Onlarca dava açıldı, onlarca kez imar planı değişiklikleri yapıldı. Şu anda bile hala mahkeme süreci devam etmektedir" dedi.

İZMİR'E BİR TAKIM GÜÇLER GELDİ


Folkart Yapı AŞ'nin "İzmir'i Basmane çukurundan kurtarıyoruz" şeklindeki söylemlerine işaret eden Zorlu, "Bize müsaade edildi de yapmadık mı" diye konuştu. Belediyenin imar planı çalışmaları nedeni ile Güçbirliği Holding'ten ücret talep ettiğini söyleyen Zorlu, "Biz burasının halen bekçiliğini yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Zorlu "Biz buraya alın terimizle, aklımızla yirmi yılımızı verdik. Bir takım güçler geldi, burayı durdurdu" dedi.

FOTO:SÖZCÜ Zorlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. FOTO:SÖZCÜ Zorlu gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ZORLU : İHALENİN İPTALİ İÇİN YARGIYA BAŞVURDUK


Zorlu, Folkart Şirketi'ne verilen arsa hakkında TMSF'nin yargı süreci tamamlanmadan  ihale açmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi. Zorlu, satışla ilgili usul hataları ve şartnameye olan uygunsuzluklar üzerine ihalenin iptali istemi ile yargıya başvurduklarını açıkladı.  İhalenin iktisadi bütünlük kavramı kapsamında yapıldığını hatırlatan Zorlu, "Burada iktisadi bütünlük teşekkül etmemiştir" dedi.

KOCAOĞLU'NUN TAVRINI GÖRECEĞİZ


Zorlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bu işlerde ciddi anlamda sorumlulukları olduğunu söyledi. Zorlu, "Belediyeye yazılarımızı yazdık. Bu sorumlulukların süreç içinde nasıl gelişeceğini göreceğiz ve ona göre tavır almak durumunda kalacağız" diye konuştu.

KOCAOĞLU 5 YILDIR RANDEVU VERMİYOR


Zorlu, "Söz verdiğimiz gibi 37 bin araç kapasitesi ile İzmir'in en büyük otoparkını 16 yıl önce yaparak belediyeye teslim ettik. Anlaşmamız üzerine opera binası yapacaktık, belediye vazgeçti, onun yerine yüzde 18'lik payını yüzde 30'a çıkarmayı istedi, onu da kabul ettik. Belediye hizmet binası yapmayı taahhüt ettik" dedi. Güçbirliği Holding'in İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden çok büyük alacağı olduğunu belirten Zorlu, "Belediye konusu bizim için ciddi bir yaradır" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile defalarca görüşme talebinde bulunduklarını anlatan Zorlu, "Bize randevu vermek lütfunda bile bulunmadılar" ifadelerine yer verdi. İmar planı sürecinde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Zorlu, "Bu kadar sıkıntılı süreç yaşandığına göre belediye bana defolu mal sattı" dedi.

FOLKART'IN İNŞAATI 'KAÇAK' OLUR


Zorlu, arsayı alan Folkart AŞ ile ilgili olarak, "İhalenin sözde sonuçlanmış olduğunu ifade eden şirket, kamuoyunda algı operasyonu içine girdi. (Folkart) sanki işi tamamen almış, yarın temel atacakmış gibi konuşuyor. Mahkemeler devam ettiği müddetçe bir şey yapmaları mümkün değil. Hukuki süreç tamamlanmadan girişilen bir inşaat kaçak muamelesi görür. Onlar da eksikliklerin farkında, o nedenle bugünden kamuoyunu hazırlamayı amaçlıyorlar. Ama güneş balçıkla sıvanmaz" diye konuştu. Algı oluşumu için ellerinde güçlü kaynaklar, arkalarında belirli rüzgarlar var. Bizim arkamızda bir tek Allah'ın rüzgarı var" diye konuştu. Zorlu, "Bu işlerin metazoriyle, baskı yoluyla yapılmak istenmesinden dolayı üzüntü duyuyorum" dedi.

FOLKART 5 BİN KİŞİYE NASIL İŞ VERECEK


Rekabet Kurulu'nun ihaleyi tasdik ettiğinin söylendiğini belirten Zorlu, bu söylemin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "Rekabet Kurulu 'Benim bu ihale ile alakam yok, bana niye soruyorsun' yanıtını verdi. Bunun belgesini de açıkladım" dedi. "Folkart AŞ'nin 5 bin kişiye iş vaadinde bulunduğuna dikkat çeken Zorlu, "5 bin kişi nasıl çalışacak" diye sordu.

NE OLMUŞTU


Güçbirliği Holding 1998 yılında EGS Grubu ile ortaklık kurarak Basmane'deki arsayı ihale ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden satın almıştı. Holding buraya "Dünya Ticaret Merkezi" adı ile büyük bir yapı inşa edecekti. Fakat dava açılınca yapı inşa edilememiş ve atıl kalmıştı. İzmir’de Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Burhan Özfatura döneminde imar planı ve sözleşmelerle yapımına izin verilmiş ancak yine Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Yüksel Çakmur tarafından açılan davada, Dünya Ticaret Merkezi inşaatı mahkeme kararıyla Eylül 1999’da durduruldu. Daha sonra TMSF'ye devredilmişti. TMSF birkaç kez satış ihalesine çıkmış, ancak hem hukuki sorunlar, hem de yüksek fiyat nedeni ile ihalelere katılan olmamıştı. TMSF geçtiğimiz Ocak ayında fiyatı büyük ölçüde düşürerek ihaleye çıktı ve arsayı iktidar yandaşı işadamı Mesut Sancak'a ait Folkart Şirketi'nin aldığı açıklandı.