Mahkeme takibi yapmak ve güncel bilgileri öğrenmek isteyen kişiler için gib.gen.tr sitesindeki mahkeme dosya sorgulama yazısındaki gibi imkanlar bulunmaktadır. Kişiler UYAP gibi portalları kullanarak durum takibi yapabilmektedir. Sizler de bu noktada online olarak işlemlerinizi yürütebilir ve internet üzerinden kolay bir şekilde mahkeme dava sorgulama yapabilirsiniz. GİB blog sitesindeki UYAP dava sorgulama yazısındaki gibi işlem yapılan ekran şöyledir;



Resimde de görüldüğü üzere kişilerin mahkeme dava sorgulama yapabilmesi adına bir form açılmıştır. Formun kullanılması ile güncel mahkeme bilgilerine erişim sağlanabilir. Bu noktada kişilerin bilgilerini bilmesi de gerekir. UYAP sisteminin sağladığı diğer avantajlar ise sistem üzerinden detaylı ve daha farklı konularda da hizmet alınmasıdır. Resimde sol tarafta görülen menü üzerinden seçimler yapılarak kişiler pek çok bilgiye erişim sağlayabilmektedir. Bu bakımdan sisteme üyelik girişi sonrasında sadece mahkeme konusunda bilgi almak için değil, diğer konularda da işlem yapılarak, ihtiyaçlar giderilebilir.

UYAP Girişi Nasıl Yapılır?


UYAP üzerinden sadece mahkeme dava sorgulama için değil, tüm hizmetlerde kişilerin öncelikli olarak üyelik girişi yapması gerekmektedir. Üyelik girişi yapılmadan sistem tarafından hizmetlere erişilmesine izin verilmez. Bu nedenle ilk olarak sisteme giriş yapılmalı ve ardından açılan ekran üzerinden hizmet seçimi yapılarak durum kontrolü sağlanmalıdır.  UYAP girişinde üç farklı seçenek bulunmaktadır. Kişiler isterse e devlet üyeliği ile isterse de mobil ya da elektronik imza gibi seçenekleri kullanarak sisteme giriş yapabilmektedir. Mahkeme dava sorgulama konusunda e devlet üzerinden de hizmet sunulduğundan dolayı UYAP yerine e devlet de kullanılabilir seçenekler arasındadır.