Yazdığı 100 makalenin 95’i FED üzerine olanlardan da faiz artıracak beklentisi yaratıp bir türlü artırmayan FED başkanlarının açıklamalarından da gına geldi.
Sadece bana gına gelmemiş, anlaşılan İngilizlere de gelmiş ki “FED UP” (Sıktı Artık) diye makaleler yazmaya başladılar.

BİRAZ MALUMATFURUŞLUK YAPAYIM

Kısaca “Amerika” diye anılan ABD (Amerika Birleşik Devletleri) adından anlaşılacağı üzere bir devletler birliğidir. Bu birlik kurulmadan önce, devletler yani “states” vardı. Türkçede bunlara galat olarak “eyalet” diyoruz.
“ABD” federal devletin adıdır. Federal devletin kurumları da federaldir. Mesela FBI (Federal Bureau of Investigation) federal polistir. Ama her eyaletin ve her kentin ayrı polis teşkilatı vardır.
Amerikan vergi sitemi de polis gibi “çok katlı” bir yapıya sahiptir. Yerel, eyaletsel ve federal vergiler vardır. Mesela, gelir vergisi, federaldir. Satış vergisi (KDV) yereldir.
ABD’nin merkez bankacılığı da çok katlıdır. FED (Federal Reserve System) 12 bölgesel merkez bankasından oluşur. Sistemin merkezi Washington’dadır.
Bütün Amerika’da ve tüm dünyada geçerli yek bir “ABD Doları” olduğu için faizde son sözü Washington’daki sistem başkanı söyler.
Avrupa Birliği’nde de birden fazla ulusal merkez bankası vardır. Aynı şekilde dünyada tek bir Euro olduğu için faizler ve para miktarıyla ilgili son sözü “Avrupa Merkez Bankası” başkanı söyler.

KUMARBAZLAR, AĞLAMAZ

Alın veya akıl teri dökerek, çalışıp katma değer yaratarak para kazanmak yerine “istifçilik” (spekülasyon) yaparak zengin olmayı hayal eden çok insan vardır. İstifçilik fiilinin günümüzdeki karşılığı “pozisyon almak”tır.
Mesela, doların TL karşısında kısa zamanda değerleneceğini düşünüp, elinizdeki tüm parayla, hatta borç alarak dolar istifleyebilirsiniz. Bu pozisyona “dolarda long” olmak deniyor.
Doların fiyatı artınca, dolarları satıp borcunuzu kaparsınız. Aradaki fark da “istifçilik kârı” olarak cebinize kalır. Dolar düşerse “istifçilik zararı” oluşur. Bu bir kumar (gamble) olmasa bile, bir “game”dir. Yani strateji oyunudur. Ama çocuk oyunu (play) değildir. Kâr etmek amacıyla oyuna giren, zarar ederse ağlamaz.

MERKEZ BANKASI, YAPACAĞI HAMLEYİ İSTİFÇİYE SÖYLEMEZ

Dünyada en çok döviz istifçiliği oyunu oynanır. Buna F/X Ticareti denir. Ticareti öz paranızla yaptıysanız, dövizin fiyat değişimi hakkında yaptığınız tahmin tutmazsa da batmazsınız. Elinizde yine döviz kalır. Yani “kârdan zarar edersiniz”.
Ancak borçla oynadıysanız, “zararın neresinden dönülse, kârdır” deyip pozisyonunuzu bozup “zarardan kâr edersiniz”. Her zaman öyle olmasa da döviz fiyatlarının çapraz olarak nasıl değişeceği doların babası FED’in alacağı faiz kararına bağlıdır.
Bu sebeple döviz istifçilerinin ve onların kılavuzu, piyasa yorumcularının kulakları FED başkanının konuşmalarındadır. Merkez bankaları (FED dahil) yapacakları açıklamalar sayesinde, istifçilerin kâr etmesine sebep olmak istemez. Çünkü bu etik değildir. Bu yüzden muğlâk konuşurlar. İstedikleri sinyali alamayan istifçiler de dost yorumculara “başkan açık konuşsun diye” makale yazdırır.

SON SÖZ:
Ukalalığı bırak hocam, dolar ne olacak onu söyle!