Bugün yeni Sayıştay Başkanı seçilecek. Tam 13 isim aday oldu. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sayı ikiye indirildi. Yapılan işlemin formaliteden ibaret olduğu malum...… İsim zaten belli!
Gazeteler, iki adayın da imam hatipli olmasıyla ilgileniyor. Oysa Harvard Üniversitesi mezunu olsa bile ne fark eder ki? İşini yapabilecek mi acaba? Bütün denetleme kurumlarının devre dışı bırakıldığı bir ortamda Sayıştay’ın Sayıştay’lığı mı kaldı?
Hani kuvvetler ayrılığı diyoruz ya, normalde Sayıştay bu dengenin en önemli kurumlarından biri… Ne iş yapar? Devletin en yüksek mali yargı organıdır. Yani? Sayıştay, hesap ve işlemleri kontrol eder. Kısaca, halkın vergilerinin suistimal edilip edilmediğine bakar. Yolsuzlukları inceler.

Not: Denetim yapılamamıştır!


Zamanında, Erdoğan’ın özel kaleminin; “Ya buna bir çözüm bulmak lazım başkanım yaa. Meclis’te duman ederler bizi” diye AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli’ye dert yandığı bu kurum artık işlevsel değil.
Denetimler usulen yapılıyor ve Sayıştay’ın birçok kuruma erişimi yasaklanmış durumda. Sayıştay’ın denetime dair görüşü genelde bir paragraftan oluşuyor: “İlgili kamu idaresi Sayıştay’ın istediği hesap ve bilgileri Sayıştay’ın istediği formatta vermediğinden bu denetim yapılamamıştır!” Şimdi yeni başkan geliyor. Ona izin verilecek mi? Hayır! O zaman kimin geldiği ne fark eder?

Aradığınız yolsuzluğa ulaşılamıyor!


İşin ilginci temiz diye Sayıştay incelemesine izin verilen her kurumdan yine yolsuzluk fışkırıyor. Sayıştay’ın mevcut haliyle bile ulaşabildiği sonuçlar var. Onlarca usulsüzlük tespit ediliyor. Ediliyor da ne oluyor? Hiç!
Yıl 2012, Türkiye Kömür İşletmeleri, Güney Ege Linyit İşletmesi Müessesesini inceleyen Sayıştay, stoklarda 667 bin ton kömürün eksik olduğunu tespit etti. Haziran 2015’de Enerji Bakanı Taner Yıldız ilgili soru önergesine cevap verdi: “Önergede konu edilen hususlar ile ilgili olarak müfettişler tarafından yapılan inceleme çalışmaları devam etmektedir.”
Kayıp kömür ve sorumluları hâlâ bulunamadı. İşin komiği Kömür İşletmeleri ürettiği kayıp kömür için kasasından 1.3 milyon lira vergi ödedi.

Kamyon değil F-16 gidemez!


Kayıp kömür miktarı 667 bin ton...… Normal bir kamyon 25 ton yük taşısa, 26.680 kamyon kömür kayıp anlamına geliyor. Kamyonları arka arkaya dizsen 400 kilometre yol oluyor. Ve bulunamadı!
Daha ilginci Sayıştay tespitine göre fakir ailelere dağıtılmak üzere sosyal yardım vakıflarına teslim edilen kömürlerin taşınmasında bir kamyonun aynı gün içinde 1.700 km’lik yolu 5 kez gidip gelmiş gibi gösterildiği ortaya çıktı. Sonra? Sonrası malum!
Yani bu başkan gider yenisi gelir, o gider, başkası gelir. Taa ki biz değişmesi gerekenin sadece başkan olmadığını anlayana kadar bu böyle sürüp gider.