Saat konusu fazla ciddiye alınmasa da gerçekten önem arz ediyor. Denilen o ki; gerçekte Suudi Arabistan saatine uyalım diye kış saati uygulaması iptal edilmiş. Herhalde sırf bu nedenden dolayı böylesine ahmakça bir iş yapılmamıştır diye umuyorum. Umuyorum ama emin de olamıyorum. Yaparlar mı? Yaparlar!
Bu yıl, 1985’ten beri devam eden yaz saati uygulaması sürekli hale getirildi. Artık dünyanın önemli bir bölümüyle birlikte 30 Ekim’de saatler geri alınmayacak.
İşin ilginci Türkiye’nin normal saati “kış saati” dediğimiz dilim. Biz “yaz saatinde” kalıyoruz. Bir anlamda Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye’nin zaman dilimi değiştirilmiş oluyor.

Tasarruf miktarı muamma

Uygulamayla gün ışığından daha fazla yararlanılacağı ve enerji tasarrufu ile sağlanacak tutarın 2.5 milyar TL’ye kadar ulaşabileceği iddia ediliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi araştırmış 977 milyon lira tasarruf ederiz diyor.
Keza Elektrik Mühendisleri Odası da tam tersini söylüyor. Kışın sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacı doğuracak olması nedeniyle faturanın artacağını dile getiriyor.
İş sadece aydınlatma ile gelecek elektrik tasarrufunda bitiyorsa saatlerle oynamak tam bir işgüzarlık... Tasarruf demişken, Saray’ın yıllık maliyeti ülkeye ne kadar halen onu bilmiyoruz, ayrı...

Kayıp mesai

Peki, Türkiye’nin ekonomik ilişkileri ağırlıklı olarak kiminle? Avrupa... Keza kış saati sayesinde ucundan Amerika’yı da uyanık yakalıyoruz.
İspanya, İngiltere’nin bile daha batısında olmasına rağmen Almanya ile aynı zaman dilimini kullanıyor. Neden? Mesai saatlerini bire bir Avrupa’ya uyarlamak için...
İhracatçılardan, finans piyasasına kadar birçok kesim mesaisinin önemli bir bölümünde yurtdışındaki ortak ve müşterileri ile temas halinde... Nitekim bu açıdan ülkelerle aramızdaki saat farkı kritik önem taşıyor.
Hani “finans merkezi” olacaktık? Sırf yabancı yatırımcı daha çok işlem yapabilsin diye Borsa’nın seans saatleri değiştirildi. Şimdi bu değişiklik de boşa gidecek. Öğleden önceki mesai tamamen kaybedilecek.

Amaç sadece tasarruf mu?

Sadece bu kadar da değil... Her türlü dolar transfer işlemi Amerikan muhabir bankalar aracılığı ile gerçekleşir. İstersen Türkiye içerisinde bile mesela Akbank’tan İş Bankası’na dolar gönder, para önce Amerika’ya gider, oradan geri gelir. Haliyle para transferleri de saat diliminden etkilenecektir.
Batı ile yakınlaşıp iş olanaklarımızı artıracağımıza, yıllık yaklaşık 300 milyon dolar için uzaklaşıyoruz. Bakın sadece bu yıl kamu kurumlarına çok lüks 8 bin 652 yeni araç alma yetkisi verildi. Yaklaşık 500 milyon dolar eder. Demek ki hikâye tasarruf değil!
Sırada ne var?
Cuma günlerini tatil ilan etmek mi?