An­ne­ler Gü­nü, An­ne­ler Gü­nü!
Üç haf­ta­dır din­li­yo­ruz. So­nun­da An­ne­ler Gü­nü gel­di de şu si­nir bo­zu­cu rek­lam­lar­dan kur­tu­la­ca­ğız.
Gül­ben Er­ge­n’­in an­ne­siy­le ko­nuş­ma pro­va­sı­nı din­le­mek­ten gı­na gel­miş­ti. Evet, sev­di­ğim ka­dın gö­züm­de an­ti­pa­tik bi­ri­ne
dö­nüş­tü. Hep ay­nı şi­rin­lik ne­re­ye ka­dar?!
Ben­ce bu rek­lam­lar in­san­la­rı yıp­ra­tı­yor.
Böy­le da­yat­ma gün­le­re kar­şı ol­du­ğu­mu da­ha ön­ce­ de yaz­mış­tım.
Ne­den kut­lu­yo­ruz An­ne­ler Gü­nü’­nü? An­ne­mi­zi ye­te­rin­ce sev­mi­yo­ruz da sev­me­yi öğ­re­ne­lim di­ye mi?
Yo­oo, bi­raz da­ha faz­la eş­ya kı­ya­fet ya da ta­kı sa­tıl­sın di­ye.
İyi, kut­la­ya­lım da, bi­raz da her­ke­si dü­şün­mek la­zım. Abart­ma­mak ge­rek.
An­ne­ler ca­nı­mız­dır, ka­nı­mız­dır ... Ee, bir de he­di­ye al... Ha­di ba­ka­lım bit­ti. Ge­çen­ler­de 45 ya­şın­da bir ar­ka­da­şım An­ne­ler Gü­nü yak­la­şır­ken stre­se gir­di­ği­ni, 5 yıl ön­ce kay­bet­ti­ği an­ne­si­ni da­ha da öz­le­di­ği­ni ve üzül­dü­ğü­nü an­lat­tı ba­na.. Dü­şü­nün!

* * *

Ya ço­cuk­la­rın ha­li? Pe­ki an­ne­si ol­ma­yan ço­cuk­lar bu rek­lam­lar­dan ve kut­la­ma­lar­dan na­sıl et­ki­le­ni­yor? İlkokul­lar­da ya­pı­lan; ha­di an­ne­mi­ze bir şi­ir ya­za­lım, kart ha­zır­la­ya­lım fa­ali­yet­le­ri an­ne­le­ri ya­nın­da ol­ma­yan, ya da an­ne­le­ri­ni kay­bet­miş ta­lih­siz ço­cuk­la­rın üze­rin­de na­sıl bir et­ki bı­ra­kı­yor?
Ya ev­lat­la­rı­nı yi­tir­miş an­ne­ler?
Ço­cu­ğu ol­ma­yan, an­ne ola­ma­yan ka­dın­lar da var. Ben bir an­ne ola­rak An­ne­ler Gü­nü’­nü kut­la­mak is­te­mi­yo­rum. Unu­tul­muş­sam o gün­de ha­tır­lan­mak da is­te­mi­yo­rum. Çi­çek, bö­cek, mut­fak eş­ya­sı fa­lan da is­te­mi­yo­rum. Bun­la­rın ye­ri­ne;
Ço­cuk­la­rı­mın gü­ven­de ve em­ni­yet­te ol­duk­la­rı­nı his­set­mek is­ti­yo­rum.
On­la­rı gü­zel bir ge­le­ce­ğin bek­le­di­ği umu­du­nu ta­şı­mak is­ti­yo­rum.
Do­ğu­’da as­ker­lik ya­pan ev­lat­la­rı­mız için can gü­ven­li­ği is­ti­yo­rum.
İş­te bun­lar an­ne­le­rin asıl is­te­di­ği şey­ler ve­ri­le­bi­le­cek en gü­zel he­di­ye­ler.

* * *

Aş­kım, aş­kım...
Evet, sev­gi be­nim için çok önem­li. Her tür­lü­sü. Ama ger­çek ola­nı, yap­ma­cık sah­te ola­nı de­ğil.
İn­san sev­di mi ger­çek­ten sev­me­li... Sev “mi­ş” gi­bi yap­ma­ma­lı. Sev­gi­ye bu ka­dar düş­kün bi­ri ola­rak en si­nir ol­du­ğum laf ‘aş­kı­m’. San­ki sev­gi­li ol­dun mu, bu­nu söy­le­me­ye mec­bur. Ne yap­ma­cık, ne sah­te bir sev­gi gös­te­ri­si! En az ‘ba­ya­n’ la­fı ka­dar iti­ci. Son za­man­lar­da bir­bi­ri­ne is­miy­le hi­tap eden bir çift gör­me­dim.
Bir de böy­le be­nim gi­bi “aş­kı­m” la­fı­na gı­cık ol­du­ğu­nu söy­le­yen­ler var.
Ama ilk fır­sat­ta bir ba­kı­yor­su­nuz ki on­lar da ‘aş­kı­m’ may­mu­nu­na dö­nü­şü­ver­miş! İş­te aşk­lar, sev­gi­ler gi­bi in­san­lar da ger­çek ol­ma­lı. İn­san ya ol­du­ğu gi­bi gö­rün­me­li ya da gö­rün­dü­ğü gi­bi ol­ma­lı.

* * *

Ah Di­ya­net vah Di­ya­net!
Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı Prof. Dr. Meh­met Gör­mez ül­ke­de­ki hu­zu­run sır­rı­nı çöz­müş.
Di­yor ki ‘Her­kes bi­ze şu­nu so­ru­yor, bü­tün Müs­lü­man­la­rı kö­tü­lük­ler ku­şat­mış­ken si­zin ül­ke­niz­de ni­ye bun­lar ol­mu­yor?’
As­lın­da bu so­ru­yu kim­ler so­ru­yor­sa, bel­li ki bu ül­ke­den bi­ha­ber in­san­lar. Oku­ma yaz­ma­la­rı yok, te­le­viz­yon da sey­ret­mi­yor­lar, so­ka­ğa da çık­mı­yor­lar.
Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı Gör­mez de bun­la­rı cid­di­ye alıp ce­vap ver­miş. Her gün şe­hit­ler ve­ri­len, ka­dın­la­rın öl­dü­rü­lüp hor gö­rül­dü­ğü, ço­cuk­la­rın ta­ci­ze uğ­ra­dı­ğı can­lı bom­ba­la­rın pat­la­dı­ğı bu ül­ke­nin sır­rı şuy­muş meğerse:
“Doğ­ru­su be­nim ver­di­ğim, ve­re­bil­di­ğim ce­vap... Di­yo­rum ki ham­dol­sun biz­de imam ha­tip li­se­le­ri­miz var!”
An­la­dı­nız de­ğil mi, işin sır­rı bu­ra­da!
As­lın­da, ül­ke­nin şu an­da ki du­ru­mu­nun dü­zel­me­si için bir an ön­ce bu imam ha­tip li­se­le­rin­den kur­tul­ma­lı­yız.

* * *

Ay­rı­ca di­ya­ne­tin ‘Si­ga­ra içi­yor­sa­nız bin­ler­ce ki­şi­den he­lal­lik al­ma­lı­sı­nı­z’ fet­va­sı da çok do­ku­nak­lı gel­di ba­na.
Evet si­ga­ra za­rar­lı bir alış­kan­lık ama “he­lâl­lik al­ma­k” et­ra­fı kir­le­ti­yor­lar di­ye mi?
Pe­ki, “ma­den aça­ca­ğı­z” di­ye­rek do­ğa­yı kat­le­den­ler ne olu­yor? Ye­şi­li ko­ru­ma­ya ça­lı­şan­la­rı da te­rö­rist gi­bi gö­rüp, öy­le dav­ra­nan­la­ra ne di­ye­cek­si­niz?
Bi­na ya­pa­ca­ğım ve bun­lar­dan rant sağ­la­ya­ca­ğım di­ye şe­hir­ler­de ye­şil alan bı­rak­ma­yan­lar kaç mil­yon ki­şi­den he­lal­lik al­ma­lı??
Ben­ce ar­tık Di­ya­ne­t’­in on­la­rı da uyar­ma­sı ge­rek. Çün­kü bun­la­rı ya­pan­lar, ben­ce he­lal­lik­le de kur­tu­la­ma­ya­cak­lar!
Yok­sa Di­ya­net için de mi ku­ral “Pa­ra­yı ve­ren dü­dü­ğü ça­lar?!”