Geçtiğimiz hafta sonu Bozcaada’daydım. Ege bölgesinin yemek kültürünü yansıtan mezelerden üzüm bağlarından gelen şaraplara, harika kahvaltılardan ekşi mayalı ekmeğe kadar müthiş bir lezzet deneyimi yaşadım.

Bozcaada Bozcaada


Bozcaada’da tattığım tüm yemeklerin, bugüne kadar tattığım her lezzeti unutturacak kadar iddialı ve çok da sağlıklı olduğunu fark ettim. Özellikle adanın yaban mersinli, lavantalı, limonlu dondurmaları efsane… Peki nasıl oluyor da bunca lezzetli yemek kilo aldırmıyor? İşte nedenleri…

1

Tüm yemekler zeytinyağıyla hazırlanıyor

Sağlık açısından en yararlı besinlerden biri olan zeytinyağının yaklaşık 5 bin yıl önce keşfedildiği düşünülmektedir. Zengin içeriğinden dolayı bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Bozcaada’daki zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağı en sağlıklı yöntemlerle hazırlanıp yemeklerin hepsinde kullanılıyor. Evet, çok sağlıklı olan ve bir gramında 9 kalori içeren zeytinyağı hakkında, “Tükettiğiniz miktara dikkat edin ve yemeklerinizde az oranda kullanın” derken, Bozcaada’daki yemekleri tattıktan sonra bu fikrim değişti. Çünkü bu topraklarda yetişen zeytin yine burada bambaşka bir güzelliğe bürünüyor.

2

Şarabın ayrı bir yeri var

Bozcaada’nın şarapları çok meşhur. Genellikle tüm ada kültürlerinde şarap ayrı bir konumda bulunuyor. Çünkü Bozcaada ve diğer adalarda bağbozumu, şarap üretmek ve bunu keyif haline getirerek tatmak en güzel aktiviteler arasında yer alıyor. Şarap uygun miktarda içildiği takdirde sağlığa çok faydalı. Bu miktar da, mutlaka akşam veya öğle yemeğinde tüketmek üzere günde bir bardak olmalı.

5

Otlardaki mucize

Zerdeçallı keçi peyniri eritmesinde, bezelyeli fesleğenli enginarda, deniz mahsulleri dolmasında ada otları; mevsim yeşillikleri, domates ve fesleğenle yapılan ada mezesinde ve tabii ki vazgeçilmez sardalyada kendini gösteriyor. Ege insanının sağlık sırrının altında yatan en önemli nedenlerden biri yemeklerde. Burada kalorili ve ağır besinler tüketmek yerine, ot ve limon gibi kalorisiz destekçilerden bolca yararlanılıyor.

4

Reçelleri çok farklı

Bozcaada’nın taze yapılmış reçellerine gelince... Günlük beslenmenizde, özellikle de kahvaltıda yenen reçel içeriğindeki şeker, nedeniyle çok önermediğimiz bir besindir. Ama ada kültüründe reçelin yapılış şekli alışılmıştan çok farklı. İncir, domates, karadut, gelincik reçelleri yapılırken meyveler fırınlanıp suyu çektiriliyor ve reçelin içine hiçbir katkı maddesi konmuyor. Hatta bazılarına elma sirkesi eklenerek lezzet korunmaya çalışılıyor.

3

Sağlıklı yaşlanmak istiyorsanız…

Ada kültüründe zeytinyağı, şarap, birbirinden güzel peynirler, meze ve balık, envai çeşit otların verdiği keyfi tamamlayan bir başka lezzet de dondurmadır. Hangi adaya giderseniz gidin, kültür sentezi kendini dondurma çeşitliliğinde gösterir. Bana göre en sağlıklı tatlıların başında gelir dondurma... İster lavantalı, ister damla sakızlı, ister yaban mersinli, isterseniz limonlu; seçim sizin. Ama daha da önemlisi; sağlıklı ve lezzetten vazgeçmeden uzun bir yaşam istiyorsanız ‘adalı’ olmayı ya da bir adalı gibi sağlıklı yaşamayı düşünün derim…