Sık sık ağrı kesici kullanmaktan bıktınız mı? Bu soruya cevabınız “Evet” ise romatizmal ağrılardan migrene, kas ve karın ağrılarına kadar pek çok soruna iyi gelen 10 mucizevi gıdayı denemeye
ne dersiniz?

zencefil

Zencefil
Geleneksel tıbbın vazgeçilmez besini olan zencefil kök bitkisinin en iyi bilinen etkisinden biri bulantı önlemesi ve mide yatıştırıcı özelliğidir. Bu bitki aynı zamanda menstürel kramplar ve egzersiz sonrası oluşan kas ağrılarıyla da savaşır. Baş ağrısı savaşçılarının en güçlülerindendir çünkü antienflamatuar özelliğe sahiptir. Baş ağrısı çektiğinizde veya kronik baş ağrınız varsa bir bardak zencefilli bitki çayı içmek çok şey değiştirebilir.

yaban-mersini

Yaban mersini
Bu minik meyveler iltihaplanmayla mücadele edip, ağrıları azaltacak fito besleyicilerle doludur. Eğer yaban mersini sezonu değilse dondurulmuş olarak da tüketilebilir Çilek ve portakal gibi antioksidan ve polifenol içeren diğer meyveler benzer bir yatıştırıcı etkiye sahip olabilir.

kabak-cekirdegi

Kabak çekirdeği
İçeriğinde migren ağrılarına iyi gelen bir mineral olan magnezyum bolca bulunur. Aynı zamanda osteoporozu önlemeye ve tedavi etmeye de yardımcı olur. Daha fazla magnezyum kaynağı için beslenmenize badem ve kaju fıstığı, ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve mercimek de ekleyebilirsiniz.

somon

Somon
Antienflamatuar omega 3 yağ asitleriyle dolu olan somon, ‘sağlık için ideal’ olan yiyecekler listesinin başında yer alır. Kalp dostu olarak da kabul edilir ve aynı zamanda romatoit artritteki eklem ağrılarına iyi gelir. Ton balığı, sardalye ve uskumru gibi soğuk su balıklarının diğer çeşitleri de bu bakımdan iyi seçimlerdir.

zerdecal

Zerdeçal
Köriye parlak sarı rengini veren bileşenleri içeren bu baharat, enflamasyon da dahil olmak üzere vücutta birçok etkiye sahiptir. Araştırmalar romatoit artrit ve osteoartrit olan kişilerin kurkumin maddesi içeren besin takviyeleri aldıklarında daha rahat yürüyebildiklerini göstermiştir. Zerdeçalı karabiberle birlikte tüketmek emilimini arttırmaktadır. Bu nedenle, sözünü ettiğimiz baharatların karışımını yapıp o şekilde kullanmanızı öneririm.

visne

Vişne
Araştırmalara göre 20 adet vişne yemenin ağrı üzerindeki etkisi bir tane ağrı kesici ilaç almakla aynıdır. Eğer bu sizin için yeterli değilse, vişnenin 45 tanesi iltihabın kaynağı olan C reaktif proteini azaltmakta birçok ilaçtan daha etkilidir. Araştırmacılar, maraton koşucularında yarıştan bir hafta önce önce vişne suyu içenlerde içmeyenlere göre daha az kas ağrısı oluştuğunu gözlemlemiştir. Bunun nedeni meyvenin içinde bulunan antioksidan ve antienflamatuar bileşiklerden kaynaklanır.

adacayi

Adaçayı
Adaçayının, kaşındıran boğaz ağrılarının ve sinirsel baş ağrılarının sonlanmasında etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca adaçayı karaciğeri temizler, bronşit ve astım belirtilerini hafifletir, hafızayı güçlendirir ve beyin fonksiyonlarını geliştirir. Diğer olumlu etkileri arasında, stresi ve aşırı terlemeyi azaltması, saçların beyazlamasını yavaşlatması, kan şekerini düşürmesi ve diş eti iltihaplanmasını sonlandırması da bulunmaktadır.

nane

Nane
Nane yağı, irritabl bağırsak sendromundaki ağrılı kramplar, gaz ve şişkinliği yatıştırır. Nane çayı ise mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

kirmizi-sarap

Kırmızı şarap
Araştırmalar, kırmızı üzümün kabuğunda bulunan resveratrol maddesinin sırt ağrılarına neden olabilecek disk kaymalarını önlediğini göstermiştir. Kadınlar için günde bir kadeh, erkekler için günde iki kadeh içilmesi önerilir.

aci-biber

Acı biber
Kapsiasin bibere acısını veren maddedir ve ağrı kesici özelliğiyle bilinir. Bazı araştırmalar acı biber tüketmenin enflamasyonu azalttığını göstermektedir. Bu yanma etkisi aynı zamanda beyindeki ağrı sinyallerini bloklayan endorfin hormonu salınımını da serbest bırakır.