‘Kış geldi geliyor’ derken birdenbire soğuk havayla karşı karşıya kaldık. C vitamini sizi soğuk günlere hazırlarken, kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlayacak...

11

C vitamini, grip ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkili bir vitamin. Tüm vücutta (kanda, karaciğerde, kalp ve beyinde, organların içindeki hücrelerde) önemli işlevlere sahip olan bu vitamin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek soğuk algınlığı geçiren kişilerde hastalık süresini kısaltıyor.

Günde ne kadar tüketilmeli?


Günlük olarak tüketilmesi gereken C vitamini miktarı, yetişkinler için 60-75 mg (2 adet mandalina), çocuklar için 50 mg’dır (100 gr portakal). Günlük tüketim miktarı 100 mg ile 150 mg arasında olduğunda vücut tarafından yüzde 75’i emilir. Üç ana ve üç ara öğün tüketerek beslendiğinizde, kahvaltıda domates, biber ve maydanozu limon sıkarak yediğinizde öğle ve akşam yemeğinde ana yemeğin yanında salata yediğinizde, kuşluk, ikindi ve gece öğününüzde meyve yediğinizde tüm ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. C vitamininin fazlası vücutta depolanmaz ve idrarla atılır.

9

Faydaları saymakla bitmiyor


· C vitamini kanda ve karaciğerde serbest radikal denilen zararlı maddeleri etkisiz hale getirerek metabolizmayı korur.
· Antioksidan özelliğe sahip olan E vitamininin aktivasyonu için gereklidir.
· Hücre duvarlarının yapısal olarak güçlenmesine yardım eder.
· Kan damarlarında lipoproteinlerle yarışarak plaka oluşumunu ve böylece damar tıkanıklıklarını engeller.
· Damarları tıkayan LDL kolesterolün oksidasyonunu engelleyerek kardiyovasküler koruma sağlar.
· Tümör büyümesini engelleyerek ve kanserli hücrelerin programlanmış ölümünü gerçekleştirerek kanser riskini azaltır.
· Beyaz kan hücreleriyle beraber bakteri ve viral enfeksiyonlara karşı vücudun savunmasında görev alır.
· Stresten korur.
· Kemikler, eklemler ve epitel doku için önemli olan kolajen ve kıkırdak dokunun yapılanmasını sağlar.
· Egzersiz ve yaralanma sonrası bağ dokusunun yeniden yapılması için gereklidir, yaraların iyileşmesine yardım eder, eklem ve tendonlardaki yıpranma veya yırtıkların onarılmasını sağlar.

8

Hangi gıdalarda bulunur?


Besinlerin 100 gramında bulunan C vitamini içeriği; Kuşburnu (400 mg C vit.), maydanoz (172 mg C vit.), taze biber (128 mg C vit.), roka (120 mg C vit.), kivi (100 mg C vit.), tere (87 mg C vit.), karnabahar (78 mg C vit.), kırmızılahana (61 mg C vit.), çilek (59 mg C vit.), ıspanak (51 mg C vit.), beyaz lahana (47 mg C vit.), greyfurt (38 mg C vit.), mandalina (31 mg C vit.),

7

Günün lezzeti Kuşburnu


Rosa canina adıyla bilinen kuşburnu ülkemizde sıklıkla yetişir ve gıda sektöründen ilaç sektörüne birçok alanda kullanılır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için hem çayından hem de marmeladından destek alınabilir. Günde iki fincan kuşburnu çayı ve bir yemek kaşığı marmeladı sağlıklı beslenme planınızın parçası olabilir. Faydaları ise:

6

· C vitamini deposudur, portakal, limon, mandalinadan daha fazla C vitamini içerir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı korur.
· B vitaminlerinden zengindir, enerji metabolizmasında, hücre yenilenmesinde, sinir sisteminde, büyüme ve gelişmede faydalıdır.
· Kemik yapısını güçlendiren ve kanın pıhtılaşmasını düzenleyen K vitamini içerir.
· Demirden zengindir, yine büyüme ve gelişme için önemlidir, kansızlık gidericidir.
· Bağışıklık sistemini güçlendiren ayrıca saç ve göz sağlığı için gerekli olan çinko içerir.
· Kansere karşı korur, kanı temizler, yaraları hızlı iyileştirir.
· Bioflavonoitlerden zengindir, fitoöstrojen içerir, menopoz döneminde sıcak basmalarına karşı faydalıdır.
· Yaşlılarda halsizlik ve yorgunluğa karşı önleyicidir.
· Dolaşım sistemini hızlandırarak selülit oluşumunu önler.
· Sigara ve alkolün zararlı etkilerine karşı koruyucudur.
· Kabızlık problemine karşı düzenli tüketildiğinde faydalı olabilmektedir.
· Doğal idrar söktürücüdür, ödem sorununu giderir.
· Bağırsak parazitlerini düşürür.

3

Günün besini Fesleğen


Latincesi ‘ocimum basilicum’ olan fesleğen otunun çiçeğinden aromatik yağ elde edilir. Asya, özellikle de Hint tıbbında önemli yeri vardır. Akdeniz ülkelerinde ve özelikle Kıbrıs’ta, Pasifik Adaları’nda ve Amerika’da yetişir. Doğada 60’tan fazla çeşidi bulunmaktadır; hepsi de birbirinden farklı tip ve aromadadır. Yaprağı kullanılan fesleğen bitkisi taze veya kuru olarak soslara, salatalara, etli, peynirli yemeklere farklı çeşni sağlar. Kokusunu ve aromasını hızla kaybettiği için derin dondurucuda saklanması tavsiye edilir.

2

Damar dostudur

Yüksek beta karoten içeriğiyle vücutta antioksidan aktivite gösteren felseğen, A vitamini bakımından zengindir. Bu sayede kan damarlarını korur, kolesterolün serbest radikallerce okside olmasını önleyerek kalp damar hastalıklarına, kalp krizi ve felce karşı korur. İyi bir magnezyum kaynağı olması sayesinde kan damarlarını sakinleştirip, kan akışına yardımcı olur ve kalp ritmini düzene sokarak kalp kasını korur. Ayrıca iyi bir demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamini kaynağıdır.