Yol­suz­luk­lar­la mü­ca­de­le de­nil­di­ğin­de ak­la ilk ge­len isim­ler­den CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Ay­kut Er­doğ­du, ge­çen­ler­de otu­rup Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nun ce­vap­lan­dır­ma­sı is­te­miy­le so­ru öner­ge­si ha­zır­lı­yor.
Son­ra da Mec­lis Baş­kan­lı­ğı­’na su­nu­yor.

* * *

İş­te Er­doğ­du­’nun Ge­çi­ci Büt­çe Ka­nun Ta­sa­rı­sı­’n­da ge­lir tah­min­le­ri­ne yer ve­ril­me­me­sin­den yo­la çı­ka­rak ha­zır­la­dı­ğı, be­nim de özet­le­ye­rek sun­du­ğum o so­ru­lar:
- Hü­kü­me­ti­niz se­çim va­at­le­ri ge­re­ği, as­ga­ri üc­ret ve emek­li ay­lık­la­rın­da dü­zen­le­me­ler yap­tı. Bu ar­tış­la­rın fi­nans­ma­nı eko­no­mi­de enf­las­yon bas­kı­sı oluş­tu­ra­cak.
Bu da hal­ka ka­şık­la ver­dik­le­ri­ni­zin kep­çey­le ge­ri alın­ma­sı an­la­mı­nı mı ta­şı­ma­ya­cak?
- Ha­zi­ne­nin aşı­rı borç­lan­ma­sı­nın ya­ra­ta­ca­ğı enf­las­yo­nist et­ki­nin fi­yat­la­rı yu­ka­rı doğ­ru çe­ke­ce­ği or­ta­da. Bu du­rum, ye­ni zam al­mış üc­ret­li ve emek­li­le­rin ge­lir­le­ri­nin da­ha ba­şın­da aşın­ma­sı an­la­mı­na gel­me­ye­cek mi?
- Rus­ya­’y­la çı­kar­dı­ğı­nız kri­zin ola­sı eko­no­mik za­rar­la­rı­nın öte­sin­de, kış şart­la­rı­nın ken­di­si­ni iyi­ce his­set­tir­di­ği şu gün­ler­de, do­ğal­gaz te­mi­nin­de ya­şa­na­cak bir sı­kın­tı­da arz ek­si­ği­ni ne şe­kil­de ka­pat­ma­yı dü­şü­nü­yor­su­nuz? Elek­trik üre­ti­mi­nin ya­rı­sı­na ya­kı­nı­nın do­ğal­gaz­la ya­pıl­dı­ğı­nı, do­ğal­ga­zın da ya­rı­ya ya­kı­nı­nı Rus­ya­’dan it­hal et­ti­ği­mi­zi bil­mi­yor mu­su­nuz?
- Rus­ya­’nın ga­zı kes­mek­ten baş­ka yön­tem­le­ri ol­ma­dı­ğı­nı mı dü­şü­nü­yor­su­nuz? Gaz ba­sın­cı­nın düş­me­si ha­lin­de Tür­ki­ye­’de do­ğal­gaz­la ısı­nan ko­nut­lar ve do­ğal­gaz­la ça­lı­şan elek­trik san­tral­le­rin­de sı­kın­tı ya­şan­ma­ya­ca­ğı­nı mı ön­gö­rü­yor­su­nuz?
- Elek­tri­ğe zam yap­ma­dan ne ka­dar ida­re ede­bi­le­cek­si­niz? Bu or­tam­da ya­pı­la­cak bir elek­trik zam­mı­nın üc­ret ge­li­ri el­de eden­ler, emek­li­ler ve sa­na­yi ke­si­mi üze­rin­de­ki yı­kı­cı et­ki­le­ri­ni he­sap­la­ya­mı­yor mu­su­nuz?

* * *

Ne var bu so­ru­lar­da?
Tü­müy­le tek­nik, ha­ka­ret ve­ya say­gı­sız­lık içer­me­yen, özel ya­şam­lar­la il­gi­si bu­lun­ma­yan so­ru­lar...
Mu­ha­le­fet­te­ki CHP’­nin mil­let­ve­ki­li ik­ti­da­rın ic­ra­atı­nı de­net­le­mek ama­cıy­la so­ru­lar yö­nelt­me­ye­cek de ne ya­pa­cak?
Ay­kut Er­doğ­du, özet­le­di­ğim bu so­ru­la­rı Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nun ce­vap­la­ma­sı­nı bek­ler­ken, Mec­lis Baş­ka­nı İs­ma­il Kah­rama­n’­dan bir ya­zı alı­yor.
Okur­ken göz­le­ri­ne ina­na­ma­dı­ğı ya­zı­da Baş­kan Kah­ra­man so­ru öner­ge­si­ni iş­le­me koy­ma­dan ia­de et­ti­ği­ni bil­di­ri­yor.
İa­de ge­rek­çe­si­ne ba­kar mı­sı­nız?
“...Öner­ge­niz iç­tü­zük hü­küm­le­rin­de be­lir­ti­len ni­te­lik­le­ri ta­şı­ma­dı­ğın­dan iş­le­me ko­nul­ma­mış ve ia­de edil­miş­tir. İç­tü­zük hü­küm­le­ri­ne uy­gun ola­rak ye­ni­den dü­zen­len­di­ği tak­dir­de, iş­le­me ko­nu­la­bi­le­cek­tir.”
Dik­ka­ti­ni­zi çe­ke­rim, Mec­lis Baş­ka­nı “iş­le­me ko­nu­la­cak­tı­r” de­mi­yor, “ko­nu­la­bi­le­cek­ti­r” diyor.
Ya­ni yi­ne ia­de ede­rim de­me­ye ge­ti­ri­yor.
Böy­le­ce par­la­men­ter de­mok­ra­si­ler­de mu­ha­le­fe­tin ik­ti­da­rı de­net­le­me­si­nin en do­ğal yol­la­rın­dan bi­ri olan so­ru sor­ma hak­kı­nı en­gel­le­ye­bi­le­ce­ği­ni be­lir­ti­yor!..

* * *

Sev­gi­li okur­la­rım,
La­fı uzat­ma­ya hiç ge­rek yok.
Bu ne­dir bi­li­yor mu­su­nuz?
San­sür­dür!..
San­sü­rün med­ya­dan son­ra Mec­li­s’­in ça­tı­sı al­tı­na gel­me­si­dir!
Mu­ha­le­fe­tin se­si­nin ora­da da kı­sıl­ma­sı­dır...