Detoks programlarımı yapanların değişmeyen problemlerinden biri de mönülerimde yeteri kadar taze ve kuru meyve olduğu halde tatlı krizlerine girmeleridir. “Gecenin bir yarısı ufak bir tatlı yersem detoks bozulur mu?”, “Bir parça çikolata yesem bir şey olur mu?” diye soranların sayısı öyle çok ki. İşte bu nedenle size tatlı krizlerinizi engellemekle ilgili bilgi vermek istedim ve pratik öneriler hazırladım…



Siz de “Tatlısız yapamam” diyenlerdenseniz, şekerden uzak ve sağlıklı bir hayata kavuşmak için mutlaka önerilerime kulak vermelisiniz...


Şekerin bağımlılık yapma nedenleri


Şeker, haz merkezlerini uyaran, mutluluk hormonlarının salgılanmasına neden olan çok güçlü bir uyarıcıdır. Çok hızlı bir şekilde bağımlılık yapar ve yedikçe vücut da, beyin de hep daha fazlasını ister. Dikkat ederseniz etrafınızda şekere, tatlıya tutku halinde bağımlı olan pek çok insan olduğunu görürsünüz. Diyete pazartesi başlayıp ertesi gün bozanların büyük çoğunluğu tatlı yemeyi bırakamayanlardır. Şeker yeme isteği kan şekeri seviyesindeki iniş çıkışlardan kaynaklanmaktadır. Kan şekeri seviyenizi normal düzeyde tutabildiğiniz takdirde şeker bağımlılığınız azalır ve bir süre sonra da yok olur.


İşte size pratik öneriler


- İçtiğiniz kahve ve çaya koyduğunuz şekeri tamamen olmasa da zamanla azaltın ve son olarak tamamen kesin.
- Tatlı, şekerli şeyler yeme isteği hissettiğiniz anda hemen soğuk su için.
- Şekerli olmadığı halde tüketildikten bir süre sonra şekere dönüşen makarna, beyaz pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi sağlıksız karbonhidratları elinizden geldiğinizce az tüketin. Bu tür besinlerin yerine daha sağlıklı olanları, örneğin tam buğday ekmeğini, karabuğdayı, siyez bulgurunu ve ekşi mayalı ekmeği tercih edin.
- Çantanızda ve arabanızda her zaman küçük kilitli poşetlerde çiğ badem, fındık, kuru üzüm gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
- Alkol alışkanlığınız varsa bunu elinizden geldiğince azaltmaya çalışın çünkü alkolün içinde ciddi oranda şeker var.


Meyveleri  tarçınla birlikte tüketin


- Gazlı içecek ve meyve sularından uzak durun.
- Şeker bağımlılarının büyük bir kısmında insülin direnci vardır. İnsülin direncini kırmanın en iyi yöntemi ise düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Özellikle açık havada yapılan interval kardiyo bu bakımdan çok idealdir.
- Uykusuz kalmayın, özellikle gece uykunuzu mutlaka alın çünkü uykusuzluk şekerli gıdaları almaya yönlendirir.
- Tatlı ihtiyacınızı taze meyvelerden karşılamaya çalışın. Taze meyve suyundan çok posasıyla birlikte tüketeceğiniz meyvelerin kana karışması daha yavaş olur. Elma, portakal, çilek gibi meyvelerin posalı olanlarını yemeyi tercih edin.
- Taze ve kuru meyvelerin üzerine serpiştireceğiniz toz tarçın tatlı isteğinizi körelttiği gibi kan şekerinizdeki ani iniş-çıkışları da düzenler.


Ani tatlı krizlerini önleyen cevizli elma


Malzemeler
- 2 adet kırmızı elma
- 1 limonun suyu
- Toz tarçın
-Dövülmüş ceviz



Hazırlanışı
- Elmaları ikiye bölün.
- Kabuklarını soymadan ince ince dilimleyin.
- Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin.
- Elma dilimlerini üzerine dizin.
- Limon suyunu üzerlerine fırçayla sürün.
- Önceden 150 derecede ısıttığınız fırına atın ve 35-40 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra elmaların soğumasını bekleyin.
- Arkasından, bir torbanın içine istediğiniz miktarda toz tarçın ve ceviz koyup elmaları ekleyin.
- Torbanın ağzını bağlayarak iyice karıştırın.

YARIN SÖZCÜ PAZAR’DA: PİLATES YAPMANIZ İÇİN 8 NEDEN