Tarih boyunca birçok büyük ölçekli depreme maruz kalan ve yakın zamanda uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın yakınında yer alan İstanbul'un deprem riskiyle ilgili yeni bir araştırma yapıldı.

Tektonik hareketlerin kuvvetine bağlı olarak 7 şiddetinde veya daha şiddetli bir depremin meydana gelebileceğini açıklayan uzmanların araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. Prof. Dr. Marco Bohnhoff önderliğindeki GFZ Alman Jeoloji Araştırmaları Merkezi'nde (GFZ German Research Centre for Geoscience) gerçekleştirilen araştırmada olası bir Marmara depreminin İstanbul'u hangi noktadan vurabileceği belirlendi.

Araştırmaya göre olası bir deprem, Marmara Denizi'nin doğusunda, İstanbul'un uzağında gerçekleşecek. Bilim insanları bu iddiayı "bir iyi ve bir kötü haber" olarak verirken 15 milyonu aşkın vatandaşı ilgilendiren bu iddianın İstanbul'un dışında olması bir avantaj olarak görülüyor. Araştırma sonucuna göre deprem öncesinde insanları uyarmak için birkaç saniyelik kısa bir zaman dilimi bulunacak. Uzmanlar araştırmalarında bunun olumsuzluğuna dikkat çekti.

Geophysical Journal International'da yayımlanan ve Marco Bohnhoff imzalı araştırmada Marmara Fay Hattı'ndaki bir dizi ufak depremin analiz edildiği vurgulandı.

Fay hattının batı kanadındaki tektonik tabakaların birbirlerine çok düşük bir hızda ilerlediğini belirleyen araştırmacılar bunun ufak sarsıntılara ve "tekrarlayıcı" adı verilen hareketlenmelerin meydana geldiğini vurguluyor. Fakat fay hattının doğu kanadında, İstanbul'a yakın olan noktalarda tektonik tabakaların tamamen kilitlendiği belirlendi, bu sebeple herhangi "tekrarlayıcı" hareket olmadığı için burada biriken tektonik enerji, büyük bir depremin de meydana gelme olasılığını artırıyor. Fakat bunun Marmara Denizi'nin doğusunda olması İstanbul'un şiddetli bir deprem yaşamayacağı ihtimalini öne çıkarıyor.

Farklı kaynaklardan elde edilen verileri inceleyen Bohnhoff, depremin Marmara Denizi'nin batısında gerçekleşmesinin "bir iyi bir de kötü haber" olduğunu söyledi. Bohnhoff en son 2013 yılında yaptığı araştırmalar sonucunda İstanbul'da 7 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşebileceğini iddia etmişti.

Bohnhoff, "Önceden uyarı vermek için daha fazla zamanımızın olması iyi bir haber olabilir. Fakat kırılmanın yönü İstanbul'a doğru olacağı için daha şiddetli bir deprem yaşanabilir. Fakat şu an araştırmalarımız, depremin merkez üssünün İstanbul dışında yaşanacağını gözler önüne seriyor. Bu da korunma için az zamanımız olacağını ama çok daha güçsüz bir sarsıntıyla karşı karşıya olacağımızı gösteriyor" yorumunu yaptı.