ABD Başkanı Donald Trump'ın, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıyacağı", ABD'yi arkasına alan İsrail'in de buna karşı çıkabilecek uluslararası topluma tehdit savuran açıklamalarının ardından Türkiye ile Yemen'in sunduğu 'Kudüs' tasarısı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantısında kabul edildi. Yani Kudüs tasarısı ABD'nin İsrail'in başkentini Kudüs olarak tanımasını yadsıyan tasarıya verilen isimdir.

BM'DE KUDÜS TASARISI OYLANDI

Oylamaya katılan 172 ülkenin 128’i kabul oyu kullanırken 9 ret, 35 çekimser oy kullanıldı. Oylamada ABD ve İsrail'in yanında Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ret oyu verdi. Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan ülkeleri yer alıyor.

[old_news_related_template title="Son dakika: BM, Kudüs tasarısı oylaması: Hangi ülke ne oy verdi? İşte 128 evet, 9 ret ve 35 çekimser oy veren ülkeler..." desc="Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararı oyulandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını açıklamasının ardından bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu kararı oyladı ve tasarıyı kabul etti. Peki hangi ülke ne oy verdi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/birlesmis-milletler-guvenlik-konseyi.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/birlesmis-milletler-kudus-tasarisini-kabul-etti-hangi-ulke-ne-oy-verdi-2141787/"]

Genel Kurul'da ezici bir çoğunlukla kabul edilen kararın, BM Güvenlik Konseyi kararları gibi bağlayıcı bir niteliği bulunmuyor.

[old_news_related_template title="Tarihi Kudüs oylamasına Ankara'dan ilk yanıt" desc="Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu'ndan 9'a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/sur-sondakika-54.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/tarihi-kudus-oylamasina-ankaradan-ilk-yanit-2141807/"]

Oylamanın ardından dünyanın gözü ABD başkanı Donald Trump’a çevrildi. Dün akşam kabine toplantısında konuşan ABD Başkanı Trump, “Oylamayı yakından takip edeceğiz. Bize karşı oy verenlere para yardımını keseceğiz” diyerek karşı oy kullanacak üyeleri tehdit etmişti.

Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyine sunulan tasarı, 15 üyeli konseyde sadece ABD'nin vetosu ile reddedilmiş, tasarının BM Genel Kuruluna taşınması kararı alınmıştı. BM Genel Kurulunda alınacak kararın bir bağlayıcılığı bulunmazken, karar ABD ve İsrail’i uluslararası alanda baskı altına almak için büyük bir önem taşıyor.

[old_news_related_template title="Son dakika... Trump'tan küstah Kudüs çıkışı" desc="Henüz yaptığı Kudüs açıklamasının gerilimi dinmemişken ABD Başkanı Donald Trump skandal bir açıklamaya daha imza attı. Bugün ABD'nin Daimi BM Temsilcisi Nikki Haley'nin, 'Trump Kudüs oylamasında ABD'nin yanında olmayanların listesini istedi' açıklamasının ardından Trump, 'Bize karşı oy vereceklere para yardımını keseceğiz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/2017-12-20t170409z_1550070935_rc1a52cc35e0_rtrmadp_3_usa-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trumptan-kustah-kudus-cikisi-2140141/"]