Angela Merkel iki yıl önce Almanya'ya gelen bir grup Suriyeliyi karşılamış, 18 yaşındaki Anas'ın ricası üzerine genç mülteci ile bir selfie çektirmişti. 10 Eylül 2015'te çekilen bu kare dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı.

Bu sırada birkaç metre ötedeki foto muhabirin kendilerini çektiğinin farkında olmayan Anas Modamani İngiliz Independent gazetesine o anları şöyle anlattı:  "O selfie'yi çektim çünkü fotoğraf çekmek benim hobim. Bu fotoğrafı kendim için çekmiştim başkaları için değil."

Fotoğrafın viral olmasıyla, aşırı sağcı aktivist gruplar tarafından kullanıldı ve sosyal medyada Anas hakkında terörist olduğu yönünde haberler yayılmaya başladı.

Anas Modamani, hakkında yayılan onur kırıcı ve yalan haberleri kaldırmadığı için Facebook'a dava açtı.

"BRÜKSEL BOMBACISI" YAPTILAR


Davaya konu olan haberlerden biri, Belçika'nın başkenti Brüksel'de IŞİD'in üstlendiği saldırıyı gerçekleştirenlerden biri olduğunun iddia edilmesiydi.

syrian-refugee-facebook-caseGüvenlik kamerası kayıtlarına yakalanan Brüksel bombacısı Najim Laachraoui'yle fiziki benzerliği nedeniyle saldırıyı yapanın Anas olduğu iddia edilerek, "Merkel meğer bombacıyla selfie çekmiş" başlıkları atılmıştı.

Bombacının kimliği belli oldu ama Anas hedefteki isim olmaya devam etti. Geçen ay Almanya'nın başkenti Berlin'de bir teröristin Noel pazarına TIR'la dalarak insanları ezmesiyle Anas'ın fotoğrafları yeniden sosyal medyada dolaşıma girdi.

Anas fotoğraflarının sosyal medyada dolaştığını arkadaşlarından öğrendiğini ve saldırıya uğrayabileceği endişesiyle arkadaşlarının kendisine evden çıkmamasını tavsiye ettiğini anlatıyor.

Anas, "Almanya'ya geldim çünkü tehlikeden uzak, huzur içinde yaşamak istiyorum. Artık fotoğraflarımın facebook'ta kullanılmasını istemiyorum" diyor.