İngiliz Independent gazetesinin Musul'da bulunan Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, IŞİD'in elindeki Batı Musul'dan kaçmaya çalışan sivillerin IŞİD ve Irak ordusunun keskin nişancıları tarafından vurulduğunu yazdı.

Cockburn, bugün başlayan yazı dizisinde, Batı Musul'da yaşayan 33 yaşındaki Jasim'in görgü tanıklıklarına yer veriyor.

Irak'ta IŞİD'in elindeki son topraklardan olan Musul'un batısında işgal altında bulunan siviller doğuya geçmek için Dicle nehrini geçmeye çalışırken hem IŞİD hem de Irak ordusunun keskin nişancılarının hedefinde kalıyor.

2017-03-27t134715z_799077623_rc15619952c0_rtrmadp_3_mideast-crisis-iraq-mosul

HEDEF GÖZETMEDEN VURUYORLAR


Nehri geçmek gece bile kolay değil. Geceleri sokağa çıkma yasağı olduğundan Irak ordusu batıdan gelen herkesi ayrım gözetmeksizin vuruyor. IŞİD'in keskin nişancıları da kaçanları gördükleri yerde gözlerini bile kırpmadan öldürüyorlar.

Cockburn'ün telefonla ulaştığı Jasim "Annemi Doğu'ya geçirip kurtarmak istedim ama bu çok tehlikeli. Mahallemizden 3 kişi Dicle'yi geçip doğuya gitmek isterken keskin nişancılar tarafından vurulup öldürüldü" diyor.

2017-03-27t134837z_129346605_rc1a8e1e4320_rtrmadp_3_mideast-crisis-iraq-mosul
Jasim IŞİD'in, Dicle üstündeki 5'inci ve 6'ncı köprüler arasına keskin nişancılarını yerleştirmiş olduğunu söylüyor.

Ordu ve IŞİD arasında sıkıştıklarını belirten Jasim, gece hava kararınca nehri geçmeye çalışanların da Irak ordusu tarafından IŞİD'li sanılarak öldürüldüğünü ifade ediyor.

Batı Musul'da evsiz kalanlar Irak ordusunun kontrolünden geçmek için bekliyorlar. Erkekler, aralarına karışan IŞİD'liler olup olmadığının anlaşılması için uzun süre Iraklı güvenlik güçleri tarafından bekletilip aranıyorlar. Batı Musul'da evsiz kalanlar Irak ordusunun kontrolünden geçmek için bekliyorlar. Erkekler, aralarına karışan IŞİD'liler olup olmadığının anlaşılması için uzun süre Iraklı güvenlik güçleri tarafından bekletilip aranıyorlar.


 

"ÇOCUKLAR ÖLÜYOR"


Görgü tanıkları Musul'da her gün, aralarında çocukların da olduğu onlarca sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor.

Cockburn'e konuşan üst düzey Iraklı askerler de sivil kayıplarını doğruluyor ancak bunun nedeninin hava saldırıları değil, askeri araçların arkasına yerleştirilen ve yönlendirme sistemi bulunmayan Rus yapımı "Tuz" roketleri olduğunu belirtiyor.

Batı Musul'da halen 300 binden fazla sivilin olduğu tahmin ediliyor. Jasim bölgede yiyecek bulmanın giderek zorlaştığını, birçok kişinin sadece ekmek ve kuyulardan çıkan suyla hayatta kaldığını ifade ediyor.

2017-03-28t085819z_2107790660_rc1230218fe0_rtrmadp_3_mideast-crisis-iraq-mosul

Kentte cep telefonları da gece saatlerinde elektrik verilen doğu Musul'da, araçlara kurulan mobil iletişim istasyonlarıyla sağlanıyor.

Cockburn, Jasim'in telefon görüşmesinden saatler sonra bir drone saldırısında yaralanıp hastaneye kaldırıldığını yazıyor.

Cockburn, Iraklı Şafak haber sitesine dayandırarak, Irak ordusunun operasyonu başladığından bu yana Batı Musul'da 3 bin 800'den fazla kişinin öldüğünü, yaklaşık 23 bin kişinin de yaralandığını bildiriyor.

2017-03-27t082026z_891423464_rc18ac562070_rtrmadp_3_mideast-crisis-iraq-mosul

"IRAK OPERASYONU DURDURDU"


Reuters'ın hafta sonu bölgeden geçtiği bir habere göre Irak ordusu Musul'da IŞİD'e karşı yürütülen operasyonu, sivil ölümlerini gerekçe göstererek durdurma kararı aldı.

Zira Musul'da perşembe günü koalisyon güçleri tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırıda üç bina içinde yaşayan 200 sivilin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

2017-03-27t172514z_1381138908_rc18ed2c8a00_rtrmadp_3_mideast-crisis-iraq-mosul

Irak İnsan Hakları Gözlemevi de aynı günlerde yaptığı açıklamada Musul'un batısında en az 500 sivile ait cesedim mahalle ve caddelerde mahsur kaldığını iddia etmişti.

Birleşmiş Milletler de bölgede yaşanan olaylara kayıtsız kalmayarak, Musul’dan gelen sivil ölümü haberlerinin endişe verici olduğu belirtildi.

AF ÖRGÜTÜ:SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR


Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), ABD öncülüğünde sürdürülen operasyonda sivillerin korunması için yeterli önlemin alınmadığı uyarısında bulundu.

Görgü tanıkları kentte sadece bu ay içinde yüzlerce kişinin hava saldırılarında hayatını kaybettiğini söylüyor.

Af Örgütü'nün üst düzey danışmanı Donatella Rovera "Iraklı yetkililerin sivillere bölgeyi terk etmek yerine evlerinde kalmalarını söylediği göz önünde bulundurulduğunda, koalisyon güçlerinin saldırılarında çok fazla sayıda sivilin de öleceğini biliyor oldukları sonucuna varabiliriz. Orantısız ve hedef ayırmayan saldırılar uluslararası insan haklarına aykırı ve savaş suçu sayılabilir" dedi.

Irak Ordusu 2014'te IŞİD'in kontrolüne geçen kenti geri almak için Ekim'de harekât başlatmıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon Irak ordusuna hava saldırıları ve özel harekât birlikleri ile destek veriyor.