Brüksel'de konuşan Merkel, Türkiye'ye mülteciler konusunda verilecek fon miktarının da yenilenmesi için çağrıda bulundu. Merkel Türkiye'ye aktarılan üyelik öncesi mali yardımın azaltılmasını "sorumlu bir şekilde" gözden geçirmelerini istediğini söylerken, AB liderlerini Türkiye'ye AB'ye katılımıyla bağlantılı olarak verilen fonların azaltılması konusunda teşvik etti; Belçika ve Hollanda bu fikri destekledi.

Merkel, seçim döneminde Ankara'yla ilişkileri koparma noktasına getirmiş ve AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye'yi gündeme getirerek AB sürecini engellemeye çalışacağını söylemişti.

Merkel Brüksel'de, "Demokratik değerler konusunda Türkiye olumsuz yönde ilerliyor. Bu konuda çok endişeliyiz ve ben fonların azaltılması yönünde bir kararı destekleyeceğim" ifadesini kullandı.

Zirvede açıklama yapan Merkel, "Türkiye'nin mülteci konusunda harika bir iş çıkardığını belirtmek isterim ve AB-Türkiye anlaşması kapsamında bazı yükümlülüklerimiz var. Verdiğimiz 3 milyar euronun yanı sıra 3 milyar euro daha sözü vermiştik. Bunu yerine getirmeliyiz" dedi.