Normalde gündeminin alt sıralarında yer alabilecek Hollanda seçimi, İngiltere'nin Brexit kararı alması ve ABD'de Donald Trump'ın seçilmesinin Avrupa'da domino etkisi yaratıp aşırı sağın yükselmesine sebep olacağı korkusuyla dünyanın yakından izlediği bir olay hâline geldi. Son günlerde Türkiye ile yaşanan diplomatik krizden ötürü de seçimlerin önemi oldukça büyüktü.

Ancak anketler yine yanıldı... Seçimden başa baş bir sonuç alması beklenen Başbakan Rutte ve aşırı sağ parti lideri Wilders arasında ciddi bir oy farkı bulunuyor.

rutte324829348aaa

Rutte'nin partisi VVD, 150 vekilin yer alacağı parlamentoda henüz kesin olmayan sonuçlara göre 32 sandalye kazanırken Wilders'ın partisi PVV, Hıristiyan Demokratlar ve Liberaller ile beraber eşit sayıda 19 koltuk kazandı.

[old_news_related_template title="Hollanda'da Erdoğan'a oy çıktı!" desc="Hollanda'da dün yapılan seçimleri en yakından takip eden eden ülke şüphesiz Türkiye oldu. Son dönemde yaşanan büyük diplomatik krizin yankıları devam ederken yapılan seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da oy çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/oyhollanda2312411.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/hollandada-erdogana-oy-cikti-1737296/"]

YEŞİLLER KAZANDI, İŞÇİ PARİTİSİ HEZİMETE UĞRADI


Oyunu en çok artıran partinin ise Yeşiller Partisi olduğu belirtiliyor. Yeşiller'in 4 olan koltuk sayısını 16'ya çıkardığı görülüyor.

2017-03-15t201411z_540102374_lr1ed3f1k7bl4_rtrmadp_3_netherlands-electionsİşçi Partisi'nin ise ağır darbe aldığı görülüyor. Anketler İşçi Partisi'nin parlamentodaki 38 sandalyesinin 9'a düşeceğini gösteriyor.

SON 30 YILIN EN YÜKSEK KATILIMI


Yaklaşık 12,7 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor ve 31 partinin yarıştığı seçimlere katılım oranı yüzde 81 oldu. Bu son 30 yılın en yüksek oranı.

TÜRKLERİN PARTİSİ 3 SANDALYE KAZANDI


Diğer partilerin parlamentoda dağılımı şu şekilde olacak: Türklerin partisi Denk 3, Hıristiyan Birliği Partisi (CDA) 19, Avrupa yanlısı Demokratlar 66 (D66) 19, Sosyalist Parti (SP) 14 sandalye.

[old_news_related_template title="Anketler bir kez daha yanıldı... Hollanda seçiminde 'Türkiye' etkisi" desc="Hollanda'da Başbakan Mark Rutte'nin partisi aşırı sağcı Geert Wilders'in lideri olduğu Özgürlük Partisi'ni ağır bir yenilgiye uğrattı. Peki tüm anketler neden yanıldı? Halkların Özgürlük ve Demokrasi Partisi'nin (VVD) zafer kazanmasının asıl neden ülkede ekonominin iyi gitmesi gibi görünse de seçmenlerin yüzde 34'ü Rutte'nin Türkiye ile son dönemde yaşanan krizi iyi yönettiğini düşünmesinin de sonuca etki ettiği tahmin ediliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/rutte324829348aaa.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/anketler-bir-kez-daha-yanildi-hollanda-seciminde-turkiye-etkisi-1737237/"]

RUTTE: HOLLANDA YANLIŞ POPÜLİZME DUR DEDİ


Akşam saatlerinde ilk sonuçların gelmesiyle birlikte Rutte, Lahey kentinde seçmenlerine seslenerek, "Görünen o ki VVD üst üste üçüncü defa Hollanda'da birinci parti olmayı başardı. Brexit ve ABD Başkanlık seçimlerinin ardından bu gece Hollanda popülizmin yanlış bir türüne dur dedi" ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker'in sözcüsü Margaritis Schinas da Twitter hesabından "Juncker Rutte ile konuştu ve net zaferinden ötürü kutladı: Oylar Avrupa için, aşırılığa karşı oldu.

WILDERS: BİZ DE KAZANDIK


Hollanda'da göçmen karşıtı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders, seçim sonuçlarına ilişkin "biz de kazananlardan biriyiz" dedi.

Başbakan Mark Rutte'yi zaferinden ötürü tebrik eden Wilders, "19 sandalye kazandık, kesin sonuçlara göre 20 de olabilir. Hedefimiz olan 30 sandalyenin gerisinde kaldık. Ama biz de kazananlardan biriyiz, sandalye sayımızı dört artırdık. Size temin ederim ki vatansever baharı başlayacak" ifadelerini kullandı.

2017-03-15t170253z_1271883025_rc166b907990_rtrmadp_3_netherlands-election

Partisinin Hollanda siyaseti üzerinde büyük bir etki yarattığını vurgulayan Wilders, Rutte'nin "yanlış tür popülizm" açıklamasını anlayamadığını söyledi:

"Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum. Sanırım iyi popülistler ve kötü popülistler olduğunu söylemek istiyor. Ben kendimi popülist olarak tanımlamıyorum ama Rutte benim kötü popülist ve bir tür Nazi olduğumu ima ediyor."

DİĞER PARTİLER WILDERS'LE KOALİSYON YAPMAYACAK


Geert Wilders, partisinin koalisyon hükümetinde yer almakta istekli olduğunu söyledi. Ancak diğer büyük partiler Wilders ile koalisyon yapmayacaklarını önceden açıklamıştı.