İsrail Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın ezan yasağını eleştiren sözlerine şu açıklamayla yanıt verdi: "Kendi ülkesinde insan haklarını sistematik olarak ihlâl edenler, bölgenin tek gerçek demokrasisine ahlak dersi vermemeli."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Kudüs Vakıfları Forumu" toplantısında yaptığı konuşmada iki ay önce Knesset'ten geçen ezan yasağına ilişkin, "Böylesi bir konunun gündeme gelmesi dahi utanç verici. Bize her fırsatta din ve vicdan özgürlüğünden dem vuranların bu adımı onaylaması ibretliktir. Kudüs semalarından ezanın susturulmasına izin vermeyeceğiz" demişti.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 9 kişinin hayatını kaybettiği baskın sonrası Tel Aviv-Ankara ilişkileri kopmuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler karşılıklı büyükelçi atamalarının ardından geçen yıl Aralık ayı sonunda resmen normalleşmişti.

[old_news_related_template title="İsrail'den flaş karar!" desc="İsrail'den Şubat ayında yürürlüğe giren 'ezan yasağının' ardından ikinci adım da geldi... İsrail hükümeti, Arapçayı ülkenin resmi dili olmaktan çıkaran bir yasa tasarısını onayladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/shutterstock_358280936-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-israilden-flas-karar-1837221/"]

Öte yandan İsrail hükümeti dün de Arapçayı ülkenin resmi dili olmaktan çıkaran bir yasa tasarısını onaylamıştı. Yasa tasarısı İsrail Parlamentosu’ndan da onay alırsa, İsrail resmen “Yahudi milletinin ulusal yuvası” kabul edilecek ve Arapça artık “resmi dil” olmaktan çıkarılacak.

Tasarı, Arapçanın sadece “ihtiyacı olan vatandaşlar için devlet hizmetlerine erişimde kullanılabilmesini” öngörüyor.

İsrail’de Arapça, halen İbranice ile birlikte resmi dil olarak kabul ediliyor. Ancak tasarının yasalaşması halinde, İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 17.5’ini oluşturan Arap kökenliler, kendi dillerinin “resmi dil” olarak kullanılmasından mahrum bırakılacaklar.