ABD Başkanı Donald Trump, Rakka operasyonu öncesi Suriye'de terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG'ye silah yardımı yapılmasını onayladı.

İlk olarak Reuters ve AFP ajanslarına konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili tarafından duyurulan karar, daha sonra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından da doğrulandı.

YENİ SORU ŞU: ERDOĞAN WASHINGTON'A GİDECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ile ilk yüz yüze görüşmesinin 16 Mayıs'ta Washington'da yapılması planlanıyordu. Görüşmenin ana gündem maddesini ise Türkiye'nin ABD tarafından PYD/YPG'ye verdiği desteği kesmesi oluşturacaktı. Ancak Erdoğan daha Washington'a gidip, gerekçelerini bizzat Trump'a anlatamadan, ABD Başkanı kararını verdi ve Suriyeli Kürtlere ağır silah verilmesine ilişkin talimatı imzaladığını duyurdu.

OBAMA'NIN YAPMADIĞINI YAPTI


Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetinin tüm uyarılarına rağmen, PYD/PYG'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı oluşuma ağır silah verilmesine ilişkin talimatnameyi imzalamasının anlamı şu:

• Türkiye'nin "Rakka'ya PYD/YPG yerine, Türk askerleri ve TSK'nin eğittiği Suriyeli muhaliflerle gidin" önerisi, Washington Tönetimi tarafından reddedildi. Trump, IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'ya, TSK yerine Suriyeli Kürtlerle yürüme kararı aldı. Üstelik bunu yaparken de, bizzat Erdoğan ve AKP hükümetinin daha önce çok sert sözlerle eleştirdiği bir önceki ABD Başkanı Barack Obama'nın da "yapmadığını yapmış" oldu. Obama, yönetimde olduğu dönemde hiçbir zaman PYD/YPG unsurlarına ağır silah verilmesini onaylamamıştı.

[old_news_related_template title="Trump'ın Türkiye'yi kızdıran kararında flaş ayrıntı!" desc="Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de ana omurgasını PKK bağlantılı YPG örgütünün oluşturduğunu Suriye Demokratik Güçleri'ne ağır silah verilmesini öngören kararı imzalamasını 'ABD-Türkiye ilişkilerine darbe' olarak nitelendirdi. Öte yandan, ABD'deki Türk heyetinin tartışmalı karardan bir gün önce bilgilendirildiği ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-08t020022z_82693274_rc166d219b40_rtrmadp_3_usa-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpin-turkiyeye-ragmen-attigi-o-adim-boyle-degerlendirildi-iliskilere-darbe-1841028/"]

Trump ayrıca Ankara'yı çok kızdıracak talimatnameyi, tam da Erdoğan'a en yakın isimler, sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar Washington'da, bu konuda Trump yönetiminin üst düzey yetkilileri ile görüşürken imzaladı.

Kalın-Fidan-Akar üçlüsü, Washington'da aralarında Trump'ın Ulusal Güvenlik danışmanı H.R. McMaster'ın da bulunduğu, en üst düzey güvenlik bürokrasisi ile bir dizi görüşme yapmış, Trump yönetiminden PYD/YPG yerine, Türkiye ile birlikte Rakka'ya operasyon düzenlenmesini önermişlerdi.

Trump'ın Ankara'yı çok kızdıracak bu hamlesinin ardından diplomatik kulisler, Erdoğan'ın 16 Mayıs'taki Washington ziyaretini "iptal edip etmeyeceğini" de konuşmaya başladı.