Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü Başkanı Vladimir Vyatroviç, Sovyetler Birliği lideri Vladimir İlyiç Lenin’in ülkedeki tüm heykellerinin söküldüğünü söyledi.

Sovyetler Birliği sembolleri ve Lenin’e karşı adeta ‘alerjisi gelişen’ Ukrayna, ‘komünizmden arındırma’ yasası kapsamında yürüttüğü çalışmalarla sokak ve meydanlarda bulunan Sovyetler Birliği lideri Vladimir Lenin heykellerinin tamamı kaldırıldı.
Liga dergisine konuşan Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü Başkanı Vladimir Vyatroviç “Şimdiye kadar 1320’si Lenin heykeli, 2389 anıt kaldırıldı. Bildiğimiz kadarıyla Ukrayna kontrolündeki kentlerde Lenin heykeli kalmadı” dedi.

‘GÖRDÜĞÜMÜZ TÜM ‘LENİNLERİ’ KALDIRIRIZ’

Vyatroviç, 'Lenin’i hiçbir yerde bırakmayacaklarını da şu sözlerle gözler önüne serdi: “Ülkedeki köy ve kuruluşlarda hâlâ Lenin heykelleri kalmış olabilir. Görürsek, onları da sökebiliriz.”

BRONZ HEYKELLERİ ERİTEBİLİRİZ

Alçıdan yapılmış anıtların hiçbir değeri olmadığını ileri süren Vyatroviç, bronz heykellerin eritilebileceğini veya müzelere gönderilebileceğini, Kiev’de de heykellerin sergileneceği ‘SSCB’nin anıtsal propagandası’ isimli bir müzenin açılabileceğini de belirtti.

ABD’Lİ BELEDİYE BAŞKANI DA HEVES ETTİ

Bu arada Ukrayna’daki Lenin heykeli korkusu ABD’de de baş gösterdi. ABD’nin Washington eyaletinde bulunan Seattle kentinin Belediye Başkanı Ed Murray, kentteki bir Lenin ve Amerikan İç Savaşı’ndaki Konfederasyon askerleri anısına 1924 yılında dikilen Konfederasyon Askeri heykelinin kaldırılmasını teklif etti.

Heykellerin ‘nefret, ırkçılık ve şiddetin’ sembolü olduğunu ileri süren Murray, “Tarihimizi asla unutmamalıyız. Ancak vahşet gerçekleştiren kişileri idolleştirmemeliyiz de” dedi.

Belediye’den Sputnik’e yapılan açıklamada da iki heykelin de özel mülkte bulunduğu belirtildi. Bu nedenle heykellerin akıbeti henüz net değil.