Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, pazar günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişikliğe göre, Mesleki Eğitim Merkezi'nde öğrenciler haftada en az bir, en fazla iki gün teorik eğitim alacak ve ders yılı süresi 36 hafta olacak.

9'uncu sınıf alan derslerinin işletmelerin eğitim birimlerinde verilebileceği belirtilen yönetmelikteki en önemli değişikliklerden biri, 18 yaşından büyüklerle birlikte ortaokulu bitiren öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt yaptırabilmeleri olanak sağlanması. Yönetmeklikte dikkat çeken bir diğer önemli değişiklik de artık Mesleki Eğitim Merkezleri'ne evli öğrencilerin kayıt yaptırabilecek olması.

Bununla birlikte, yönetmelikte yapılan bu iki değişikliğe karşı çıkılıyor. Yetişkinlerin merkezlere kayıt yaptırabilmesi doğru bulunsa da, 14 yaşındaki bir öğrenciyle 30-40 yaşındaki bir yetişkinin aynı ortamda ders alması pedagojik açıdan eleştiriliyor. Ayrıca kız çocuklarının erken evlendirilmesinin de önünün açıldığı belirtiliyor.

KIZ ÇOCUKLARI EĞİTİMDEN KOPARILACAK


Eğitim-İş Sendikası MYK Üyesi Ahmet Güngör, yeni düzenlemeyle evlilik engeli olmadığı için kız çocuklarının eğitimden koparılarak, evlendirilmesinin önünün açıldığını söyledi. Değişiklikle birlikte çocuk işçiliğinin önünün açıldığını anlatan Güngör, şöyle devam etti: “Çocuklar erken yaşta meslek seçimine zorlanacak. Eşit, parasız, eğitim almak yerine çocuk sanayide çırak olacak.
O yaşta iş güvenliği riski çok oluyor. Ayrıca yine o yaştaki bir çocuğun gelişimini etkileyecek iş şartlarında çalışacak.14 yaşındaki bir çocuk, kendinden yaşça büyük insanlarla bir araya gelecek. Bu pedojojik olarak uygun değil. 14 yaşında bir kız çocuğu 30-40 yaşındaki insanlarla aynı ortamda bulunacak.”

“İŞSİZLİK RAKAMLARI AŞAĞI ÇEKİLECEK”


Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven ise, yapılan değişiklikle işsizlik rakamlarının aşağıya çekileceğini söyledi. Güven, iş arayan yetişkin insanların bu kurumlara kayıt yaptırdığı zaman öğrenci olacaklarını ve işsiz sayılmayacaklarını belirterek, “Burada eğitime dair iyi niyetli bir adımın yanında siyaseten de bir hedef var” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Eğitim-İş MYK Üyesi Ahmet Güngör: Çıraklık yasası çocuk işçiliği artırır" desc="Geçen hafta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüge giren Mesleki Eğitim Kanunu'nu değerlendiren Eğitim-İş Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Güngör, yapılan değişiklikle birlikte çocuk işçiliğin ve çocuk sömürüsünün artacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/ahmet_gungor_sozcu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/egitim/egitim-is-myk-uyesi-ahmet-gungor-ciraklik-yasasi-cocuk-isciligi-artirir-1568779/"]

“MOBİNGE UĞRAYACAKLAR”


Merkezlere evlilerin de kayıt yaptırabilmesi konusunda parantez açılmadan, 18 yaşından küçüklerin de dahil edildiğini anlatan Güven, “18 yaş altındaki çocukların bu kapsamda olması, aileler ve çocuklar açısından dezavantaj. Kapsam dışı bırakılması gerekiyor. Ayrıca 14-15 yaşındaki bir çocukla bir yetişkinin aynı ortamda teknik eğitim almasını doğru bulmuyoruz. Bunun mutlaka ayrılması lazım. Yetişkinler teknik eğitim merkezi olması lazım. Bu durum bir takım riskleri doğuracaktır. Birlikte eğitim aldıklarında kötü niyet olmasa bile, eşit şartlarda olmayacaklar, ezilecekler, mobinge uğrayacaklar. Ayrıca davranış olarak da sigara kullanımından tutun bir çok olumsuzlukla karşılabilecekler” diye konuştu.

Yeni düzenlemeyle birlikte, çocukların zorunlu eğitim kapsamından çıkarıldığını belirten Güven, “Çıraklığın ortaöğretim gibi algılanmasına karşı çıkıyoruz. Ayrıca sananiye ucuz işgücü olacaklar. Yetişkinler bile belge alabilmek için asgari ücretin altında çalıştırılacak” dedi.