Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen 'YÖK Üstün Başarı Ödülleri' ile ilgili usul ve esasları belirlemek amacıyla çıkarılan yönetmeliğe göre, YÖK Üstün Başarı Ödülleri, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki ana başlık altında verilecek.


Bireysel ödüller, 'Yılın Doktora Tezi Ödülü' olup fen ve mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler alanlarında olmak üzere üç doktora tezi için verilecek. Bu kategoride, bir önceki yıl içerisinde tamamlanmış doktora tezleri değerlendirilecek. Başvurular, doktora tezi sahibi ve tez danışmanı tarafından birlikte yapılacak. Bu başlıkta yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde doktora tezinin, bilimsel ve yenilikçi yönü, özgün olmasının yanı sıra tez sonuçlarının ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer katkıları dikkate alınacak.

KURUMSAL ÖDÜLLER


Kurumsal ödüller ise Topluma Hizmet Ödülü, Uluslararası İşbirliği Ödülü, Üniversite-Sanayi İşbirliği Ödülü ve Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü olmak üzere dört kategoride birer adet verilecek. Bu ödüllere başvurular, yükseköğretim kurumları tarafından yapılacak.

Topluma Hizmet Ödülü kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir önceki yılda yükseköğretim kurumlarının tamamlanmış olan topluma hizmet odaklı proje ve benzeri uygulamaları ödüllendirilecek. Bu kategoride yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, yükseköğretim kurumunun topluma hizmet esaslı yaptığı özgün, yenilikçi, sürdürülebilir ve diğer yükseköğretim kurumları tarafından da örnek alınabilecek uygulamalar dikkate alıncak.

Uluslararası İşbirliği Ödülü kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir önceki yılda yükseköğretim kurumlarının tamamlanmış olan yurtdışındaki yükseköğretim ve araştırma kurumlarıyla yapmış oldukları sonuç üreten işbirlikleri ödüllendirilecek. Bu başlıkta yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, gerçekleştirilen işbirliğinin özgün, yenilikçi, sürdürülebilir ve diğer yükseköğretim kurumları tarafından da örnek alınabilecek nitelikleri dikkate alınacak.

Üniversite-Sanayi İşbirliği Ödülü kategorisinde, başvuru yapılan yıldan bir önceki yılda üniversite-sanayi işbirliği alanında tamamlanmış proje ve benzeri faaliyetler ödüllendirilecek. Başvurular, yükseköğretim kurumu ve sanayi kurumu/kuruluşu tarafından birlikte yapılacak. Sanayi tarafı, projenin yapı ve niteliğine göre bir firma, sektör, sanayi odası veya benzeri kurum/kuruluş olabilecek. Bu kategoride yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, her iki tarafa da somut ve uzun vadeli yararı olan, diğer yükseköğretim kurumları veya sanayi kuruluşları tarafından da örnek alınabilecek işbirliği modelleri dikkate alınacak.

Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü kategorisinde ise başvuru yapılan yıldan bir önceki yılda tamamlanmış olan ve yükseköğretim kurumunun bulunduğu ilde/bölgede yerel kalkınmaya katkı odaklı, sonuç üreten proje ve benzeri uygulamalar ödüllendirilecek. Bu kategoride yapılacak başvuruların değerlendirilmesinde, yükseköğretim kurumunun bulunduğu ilde/bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel esaslı yerel kalkınmaya yaptığı özgün, yenilikçi, sürdürülebilir ve diğer yükseköğretim kurumları tarafından da örnek alınabilecek uygulamalar dikkate alınacak.

YÖK, Komisyonun önerisi üzerine bu maddede belirlenen alanlar dışında da ödül alanları belirleyebilecek.

BAŞVURU TAKVİMİ İNTERNET SİTESİNDEN İLAN EDİLECEK


YÖK, her yıl başvuru takvimini resmî internet sitesinden ilan edecek. Bu ilanda, başvuru süresi, ödül türü ve alanı dikkate alınarak belirlenen başvuru şartlarına yer verilecek.

ÖDÜL DEĞERLENDİRME KOMİSYONU OLUŞTURULACAK


YÖK tarafından her değerlendirme döneminde ödül tür ve alanları dikkate alınarak her bir ödül için Ödül Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Komisyon üyeleri ve sayıları, her bir ödül için temayüz etmiş öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenecek.
Komisyon üyeleri 3 yıl süreyle görev yapacak.

Komisyon, ödül tür ve alanlarını dikkate alarak belirleyeceği başvuru şartlarını Başkanlığa sunacak. Ardından, ödül alacak kişi ve kurumları belirlerken yapacağı değerlendirmede, başvuruda bulunulan alanla ilgili çalışma ve projenin, özgün, bilimsel ve yenilikçi olmasının yanı sıra sonuçlarının ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda yaptığı diğer katkıları dikkate alacak.

Komisyon, değerlendirme sonrasında ödül alacak kişileri, yükseköğretim kurumlarını ve diğer kurumları/kuruluşları belirledikten sonra Başkanlığa sunacak. Nihai karar Genel Kurulda verilecek.